De Mikado (1986)

1986 flyer1ste bedrijf – Op de binnenplaats van het paleis van Koko Otikoetura te Tiki-Mal

Edelen die het erg druk hebben met het verdrijven van de tijd, worden plotseling geconfronteerd met de als minstreel verklede zoon van Mikado, onder de naam Miki Metsugitari. Miki is aan Eng-Tang, een hofdame, uitgehuwelijkt. Omdat hij echter verliefd is op de lieftallige Njam-Njam, ontvlucht hij het hof. Hij weet weliswaar dat het meisje met haar voogd, de voormalige kleermaker Koko, verloofd was, maar heeft ook vernomen dat deze ter dood veroordeeld is.

Tot zijn ontsteltenis verneemt Miki echter dat Koko gratie heeft gekregen en tot opperbeul van Tiki-Mal is benoemd. Koko heeft van de Mikado opdracht gekregen er voor te zorgen dat er inderdaad iemand in Tiki-Mal wordt onthoofd, omdat hem dan het ambt van opperbeul ontnomen zal worden.

Zorgelijk raadpleegt Koko Poe-Ha, minister van alle portefeuilles en zijn kamerheer, Ishinihiro Ishidaro. Wanneer Koko hoort dat Miki zich uit liefdesverdriet van het leven wil beroven, krijgt hij een idee: hij stelt Miki voor om vier weken lang op zijn kosten een goed leventje te leiden en zich daarna te laten onthoofden. Miki gaat op dat voorstel in op voorwaarde dat hij deze tijd met Njam-Njam getrouwd mag zijn. Omdat Koko beslist een slachtoffer moet hebben stemt hij toe, hoewel hij weldra van Poe-Ha verneemt dat hij daardoor zelf nooit meer met Njam-Njam in het huwelijk zal kunnen treden. Volgens oud gebruik wordt de vrouw van een onthoofde man levend begraven!

Terwijl men bezig is de bruiloft voor te bereiden, verschijnt de jaloerse Eng-Tang en doet alle moeite om Miki te ontmaskeren, tevergeefs…

2de bedrijf – In de tuin van Koko’s paleis

Njam-Njam wordt aangekleed voor de bruiloft. Miki weet Njam-Njam’s zorgen om het duistere einde van het korte leven te verjagen. Onverwacht verschijnt de Mikado in Tiki-Mal. Hij informeert bij Koko hoe de zaken ervoor staan. In het nauw gebracht vertelt Koko dat hij een slachtoffer heeft onthoofd, niet wetende dat dat de zoon van de Mikado is.

Nu wil de Mikado zijn zoon zien, want Eng-Tang beweert dat hij in Tiki-Mail is. Koko zit nu in een moeilijk parket, want wie de zoon van de Mikado ombrengt, wacht een gruwelijke dood. Maar…. Miki leeft gelukkig nog!

Miki is best bereid aan te tonen dat hij nog springlevend is, maar hij laat zich voorlopig nog niet zien. Hij adviseert Koko stiekem zijn leven te redden door met Eng-Tang te trouwen, zodat van die kant voor hem geen gevaar meer te duchten is. Eng-Tang weerstaat zijn tedere aanzoek niet lang en laat zich met hem in de echt verbinden. Nu kan Miki zich weer laten zien en stelt zijn vader, die allang blij is dat zijn zoon nog leeft, Njam-Njam als zijn vrouw voor.

En ze leefden nog lang en gelukkig!

Componist
Arthur Seymour Sullivan

Teksten
William Schwenck Gilbert

Oorspronkelijke titel
The Mikado (The Town of Tipitu)

Première
14 maart 1885, Savoy Theatre, Londen

Plaats van handeling
Tiki-mal, Japan

Uitvoering door EDOG
14 en 15 februari 1986, Diemer Operette Theater (Sporthal), Diemen

Rolverdeling
De Mikado van Japan Chris Evertse Miki Metsugitari, zoon van de Mikado Albert Bonnema
Koko Otikoetura, Opperbeul van Tiki-mal Ruud Saan Njam-njam Marja van den Brink
Moyumeishi Joke van den Bosch Ukupuki Marja Eikelhof
Poe-ha, minister van alle portefeuilles Bert Bijnen Eng Tang, hofdame bij de Mikado Nelly Portengen
Ishinihiro Ishidaro, kamerheer bij Koko Hans Hemelaar
Productie
Regie Thea van der Putten Dirigent Dick Lopes Cardozo
Orkest Groot Speciaal Diemer Operette orkest
Decorbouw Rens Tas, Piet Boogaard, Paul Eikelhof, Wout Beukeboom, Johan Ballering, Han Hesterman, Henk ten Have, Jan Everts
Bestuur
Voorzitter Jan Bussink Secretaris Metha Beukeboom
2de secretaris Mary Eikelhof Penningmeester Jac. van Oostveen
2de penningmeester Rens Tas Commisaris Ruud Saan