Les Saltimbanques (1997)

1997 flyerEerste bedrijf; Rondom Theater Malicorne

Malicorne, directeur van het gelijknamige theater, is met zijn groep onder nieuwsgierige belangstalling van de plaatselijke bevolking neergestreken op een fraai pleintje. De vier vrienden Paljas, Suzanne, Marion en Pingouin, genieten van een zeldzaam moment van rust. Deze rust wordt echter wreed verstoord door de komst van Baron de Valengoujon, die op rederlij onstuimige wijze Marion van zijn liefde probeert te overtuigen.
Op een heel andere wijze probeert André, een officier, Suzanne van zijn liefde te overtuigen. Hij redt haar namelijk uit de klauwen van twee losbollige vrienden van hem. Suzanne beloont hem met uiterste warmen gevoelens.
In het theater Malicorne geven alle artiesten een stukje voorstelling ten beste om iedereen in de stemming te brengen. Directeur Malicorne probeert op zijn manier de tent vol te krijgen. Allen baron de Valengoujon is bereid om in de buidel te tasten. Hij koopt alle kaartjes voor de hele week. Op die manier probeert hij Marion voor zich te winnen, echter tevergeefs. Hij probeert het op een andere manier. Als hij bij Suzanne een visje uitgooit krijgt hij lik op stuk. Malicorne is hiervan getuige en vreest zijn kaartverkoop mis te lopen. Hij dwingt Suzanne haar excuses aan te bieden. Zij weigert en besluit te vertrekken. Paljas, Marion en Pingouin verklaren zich solidair en het viertal verlaat de groep. Malicorne is ten einde raad.

Tweede bedrijf; Bij herberg “Het Gouden Haantje”in het dorpje Becanville

In het dorpje Becanville wordt net vandaag het beroemde zangconcours gehouden. De grote man achter dit spektakel is de heer Bernadin. De graaf Des Etiquettes is aangekomen om mee te doen aan dit concours. Mevrouw Bernadin is zijn grote liefde. Zij kennen elkaar uit het verleden. Mevrouw Bernadin was toen koorddanseres onder de naam Castorina. Het schijnt dat uit de tedere momenten tussen haar en de graaf een dochtertje werd geboren. De heer Bernadin is hier onwetend van. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Daarom pakte Castorina haar biezen. Ze liet haar dochtertje achter in het theater, Later bleef ze plakken aan een zanger, de heer Bernadin.

Onze vier vrienden komen ook in Becanville aan. Ze willen met hun kunsten en fratsen wat geld verdienen. Toevallig heeft ook het keurkorps soldaten van André het dorp als verblijfplaats gekozen. Ook Marlicorne wil met zijn theater in het dorp zijn tenten opslaan. Als Marion haar voormalige, brute werkgever tegenkomt, weet zij hem op een dwaalspoor te brengen. Zij waarschuwt haar vrienden. Alle vier besluiten zij er van door te gaan. Als de waardin zich er maar niet mee bemoeid had. Door haar interventie belanden de vier van de regen in de drop.

Malicorne en zijn vrouw voelen nattigheid. Zij doorzien de listige vermomming van onze vier vrienden. Paljas, Suzanne, Marion en Pingouin zijn teruggevonden. Malicorne is nog steeds furieus en er ontstaat een welles-nietes ruzie die zelfs niet door de brigadier valt te sussen. Pas als André de graaf De Etiquettes zich ermee gaan bemoeien, komt men tot bedaren.

Derde bedrijf; ten domeine van graaf Des Etiquettes

We zijn uitgenodigd op een feest van graaf Des Etiquettes. Ook alle voorgaande personen zijn aanwezig. Paljas heeft van de graaf een betrekking gekregen. Hij kiest uiteindelijk toch voor het theater. Hij staat ook nog voor een tweede dilemma: een toekomst met of zonder Suzanne. Hij betoont zijn ware liefde en neemt een beslissing waardoor een grote droom van Suzanne werkelijkheid wordt.

Componist
Louis Ganne

Teksten
Maurice Ordonneau

Oorspronkelijke titel
Les Saltimbanques

Première
30 december 1899, Théâtre de la Gaîté , Parijs

Plaats van handeling
Dorpje Becanville

Uitvoering door EDOG
14 en 15 maart 1997, Diemer Operette Theater (Sporthal), Diemen.

Rolverdeling
Suzanne Angelique Wardenier Paljas Edwin van Grasstek
Marion Annemarie van Wijngaarden Pingouin Erik Damman
Malicorne Henk Lakerveld Madame Malicorne Gea Tas
André Martin Buys Graaf des Etiquettes Henk Schuurman
Bernadin Jan Rempt Madame Bernadin Marjolein Lakerveld
Baron de Valengoujon Ab Nieuwolt Bertillard Edwin Lakerveld
Waardin Jo van de Berg Brigadier Rinus Jansen
Coradet Ton Hardonk Rocobin Gerard van Veen
Productie
Regie Rinus Buys Repetitor Paul Boeken
Dirigent Paul Boeken Orkest Het Begeleidingsorkest
Decorbouw Rens Tas, Cees Band, Ab Nieuwolt, Gerard van Veen, Jan Everts, Paul Eikelhof, Jeroen Kortekaas, Cees Stam, Henk de Wit, Edwin van Wijngaarden, Jan Rempt
Bestuur
Voorzitter Marianne Stam Vice-voorzitter Rens Tas
Secretaris Dini Knies Penningmeester Marjolein Damman
2de penningmeester Willy Visser