Viktoria en haar Huzaar (1996)

1996 flyerVoorspel; Siberië

De Hongaarse ritmeester der huzaren, Koltay, is met zijn oppasser Janczi in Russische krijgsgevangenschap geraakt. Janczi speelt een lied vol heimwee op zijn geliefde viool. Een van de soldaten van de wacht belooft hen te helpen ontvluchten in ruil voor het instrument. Het ontvluchtingplan lukt.

1ste bedrijf – In het Amerikaanse gezantschap in Japan

John Cunlight, Amerikaanse gezant in Tokio, viert daar met zijn vrouw Viktoria, een afscheidsfeest, omdat hij in Petrograd als gezant is benoemd. Tegelijkertijd wordt het verlovingsfeest gevierd van de broer van Viktoria, graaf Ferry, met de bekoorlijke Japanse O Lia San. Viktoria is echter zeer opgewonden. De dag tevoren heeft zij op een tochtje door de stad de man gezien die zij reeds lang dood waande, Koltay, haar vroegere verloofde. Ook Koltay, die haar heeft herkend, weet niet hoe hij het heeft als hij haar in Tokio ziet. Zij hebben echter geen gelegenheid met elkaar te praten. Onder de naam Czaky meldt Koltay zich om hulp op het Amerikaanse gezantschap, want hij heeft gehoord dat daar ook Hongaren zijn. Als hij tot zijn verrassing aan Viktoria wordt voorgesteld ervaart hij de bittere waarheid. Cunlight weet van niets en biedt aan om hem te helpen en neemt Koltay en zijn oppasser meet naar Petrograd, terug in het hol van de leeuw. Viktoria bevindt zich in een moeilijke positie.

2de bedrijf – In het Amerikaanse gezantschap in Petrograd, Rusland

Voor haar man houdt zij haar werkelijke gevoelens verborgen. Een uiteenzetting met haar vroegere geliefde van wie ze nog altijd houdt, gaat ze uit de weg. Tenslotte weet Riquette, haar kamenier, die een zwak heeft gekregen voor Janczi, hen beide samen te brengen. Viktoria vertelt dan dat men haar had gezegd dat hij gesneuveld was en dat zij tenslotte na lange rouw en verdriet de echtgenote van Cunlight is geworden, meer uit dankbaarheid voor zijn hulp dan uit liefde. koltay vraagt haar samen met hem naar het vaderland te vluchten, maar zij wil haar man niet in de steek laten. Ondertussen hebben de Russen Koltay herkend en alleen Cunlight kan hem nog helpen. Dat wil deze ook wel, ondanks dat hij van Ferry gehoord heeft wie de vermeende Czaky in werkelijkheid is. Maar Koltay weigert alle hulp en levert zich vertwijfeld aan de vijand uit.

3de bedrijf – In het Hongaarse plaatsje Doroszma

Het slot speelt zich een jaar later af in het Hongaarse dorp Doroszma, waar ook het stamslot van Viktoria staat. Viktoria’s en Cunlights wegen hebben zich door het gebeurde gescheiden. Koltay heeft door tussenkomst van Cunlight genade gekregen en is tegen Russische gevangenen naar Hongarije uitgewisseld. Na een wereldreis heeft Viktoria eenzaam en zonder hoop haar kasteel weer opgezocht. Ook Ferry is daar met O Lia San, terwijl ook Janczi daar is met Riquette. Deze beide gelukkige paren willen zich bij het grote wijnoogstfeest voor het leven binden. Een oud gebruik wil dat bij dit feest drie paren in de echt willen treden en ze hopen nu maar dat Viktoria tot het derde zal behoren. Janczi denkt aan Koltay, zijn vroegere ritmeester. Ferry aan Cunlight, die inmiddels gezant te Boedapest is geworden. Als Cunlight komt, lijkt Viktoria werkelijk bereid hem weer te volgen, maar op dat moment dat zij nar hem toe wil gaan, verschijnt Koltay ten tonele, door Cunlight geroepen. En zon vinden eindelijk Viktoria en haar huzaar elkaar.

Componist
Paul Abraham

Teksten
Alfred Grünwald en Fritz Löhner-Beda

Oorspronkelijke titel
Viktoria und ihr Husar

Première
21 februari 1930, Hauptstädtisches Operettentheater, Budapest

Plaats van handeling
Vlak na de Eerste Wereldoorlog
Siberië, Japan, Petrograd (Rusland) en Doroszma (Hongarije)

Uitvoering door EDOG
14 en 15 maart 1997, Diemer Operette Theater (Sporthal), Diemen.

Gebaseerd op een werk van Emmerich Földes.

Rolverdeling
John Cunlight, Amerikaanse gazant Martin Buys Gravin Viktoria, zijn vrouw Hellen van Rooyen
Graaf Ferry Hegedus van Doroszma, Viktoria’s broer Erik Damman O-Lia-san, Ferry’s bruid Jo-anne Spier
Riquette, kamenier bij Viktoria Annemarie van Wijngaarden Tokeramo Yagani, Japans attaché Jan Rempt
Stafan Koltay, ritmeester bij de huzaren Cor de Wit Janczi, zijn oppasser Edwin van Grasstek
Bela Porkolty, burgemeester van Doroszma Ab Nieuwolt Een Russische officier Henk Schuurman
Een boeddhistische priester Henk Lakerveld Kamakuri O-Miki, een Japanse lakei Marjolein Lakerveld
James, butler bij het Amerikaans gezelschap Jan Rempt Eerste Japanse genodigde Edwin Lakerveld
Tweede Japanse genodigde Theo Jansen Derde Japanse genodigde Gerard van Veen
O-Lili-san, vriendin van Lia-san Aagje Band O-Miki-san, vriendin van Lia-san Thea van Grasstek
Juliska, Hongaarse boerin Mary Eikelhof Piroska, Hongaarse boerin Carla Bout
Een Russische wachtmeester Henk Schuurman Een kozak Fred Gast
Productie
Regie Rinus Buys Repetitor Paul Boeken
Dirigent Peter Stam Orkest Amsterdams Begeleidings Orkest
Decorbouw Rens Tas, Cees Band, Ab Nieuwolt, Gerard van Veen, Jan Everts, Paul Eikelhof, Edwin van Wijngaarden
Bestuur
Voorzitter An van Oostveen Penningmeester Kees Damman
Secretaris Dini Knies Commissaris Marianne Stam
Commissaris Willy Visser Commissaris Gina van Waard