Agressief!

Over het algemeen wordt ik gezien als een leuk persoon, altijd gezellig, sociaal. Toch weten de mensen die wat nauwer met mij samenwerken dat ook ik wel boos kan zijn en explosief kan reageren. Ik droom nog wel eens van die keer toen ik regisseur was bij het repetitieproces van een musical in de laatste fase en de solisten liet zweten zonder tekstboek zodat ze leerden hier mee om te gaan als je op het toneel voor publiek staat.

Uit mijn ooghoeken zag ik dat een aantal koorleden op het podium stonden met hun tekstboek. Dat irriteert mij dan een poosje en dan ‘out off the blue’ onplof ik dan, gooi er wat krachttermen eruit en gooi de boeken naar de kant. Reden is dat ik het dan zo unfair vind t.o.v. de solisten. Boos worden is niet erg, maar je moet wel doseren. Die keer ging ik te ver.

Afgelopen zomer waren Marjolein en ik aan het fietsen, op een breed fietspad naast elkaar toen een tegenligger (een vrouw!) vlak langs mij reed en mij een mep tegen mijn arm gaf en riep: ‘ Anderhalve meter’ . Naast verbazing reageerde ik ook direct primair en riep haar na: ‘ Trut’ Ook niet goed, maar ja wel meer te begrijpen vanwege schrik en primair reageren..

In het Amsterdam UMC zijn vanwege de Corona maatregelen de bezoekersaantallen en -tijden aangepast. Doel is om minder mensen binnen te hebben die mogelijk kunnen besmetten en ook om het aantal loopbewegingen te beperken. Daarnaast wordt iedereen aan de poort gevraagd of zij klachten hebben. Hoewel het begrijpelijk is als je een erg ziek familielid hebt en je die graag wilt zien, maar dan hoef je niet agressief te worden. Talloze malen per dag is er agressie aan de poort. Mensen worden vriendelijk verzocht zich aan de regels te houden maar reageren dan verbaal met flinke termen. Wel begrijpelijk, maar niet terecht.

Daar is nu weer een nieuwe agressie modus aan toegevoegd. Het mondkapje welke verplicht is in binnen ruimtes. U kent mijn visie over de zinloosheid van mondkapjes, maar het is nu eenmaal een landelijk advies en nu zelfs een verplichting.

Meerdere keren per dag verschijnen mensen aan de poort zonder mondkapje. Vergeten (dan krijgt men ze uitgereikt), niet willen ( dan worden ze vriendelijk verzocht om deze toch te dragen of het ziekenhuis te verlaten) of men heeft een medische verklaring (terecht!?).

Als mensen geen mondkapje willen dragen wordt er vaak agressief gereageerd als hen vriendelijk wordt verzocht het ziekenhuis te verlaten en gaat men de discussie aan. Dit houdt de andere bezoekers/patienten weer op waardoor er een rij ontstaan. Dat wil je dan ook weer niet. De portiers en beveiliging hebben hier dus dagelijks mee te maken. Daarnaast kunnen mensen met een medische verklaring deze zelf geprint hebben. Is het waar? Heb jij een psychische aandoening waardoor je het mondkapje niet hoeft te dragen, is het waar dat jij door een longziekte benauwdheidsklachten krijgt. Die discussie wil je uiteraard niet aan de poort gevoerd hebben. Portiers en beveiliging hebben niet de deskundigheid om dat te beoordelen.

Dus is van de week besloten dat dan bezoekers weggestuurd worden en bij patiƫnten wordt de arts gebeld. Die beoordeeld en bepaald op basis van het verhaal, dossier en deskundigheid of hij de patiƫnt wel of niet wil zien. Ook bij het niet willen zien, ontstaan er dan weer nieuwe discussies en soms ook agressie. Op deze manier volgen er dus regels op de regels op de regels die er zijn. Naast het feit dat je wederom de arts extra moet lastig vallen voor een overleg. Dat kan! Want de arts had toch al niks te doen.

Ik wordt hier soms zo moe van, net als we ook niet gewoon even blij kunnen zijn dat er een vaccin komt, en er mogelijk gestart wordt op 4 januari. Nee we moeten direct weer reageren met: onvoldoende vaccins, we kunnen ze niet opslaan, geen koelkasten genoeg, vaccinatie straten zijn niet op tijd ingericht, niet de juiste groepen als eerste, etc.

Ik wordt hier zo agressief van!!!!!!!