Geheim (onder embargo)

Afgelopen zaterdag belde Ernst Kuipers de Raad van Bestuur van het Amsterdam UMC als regio voorzitter met de mededeling dat zorgmedewerkers in de frontlinie als eerste gevaccineerd mogen worden. Dit werd gemeld onder strikt embargo, want hij moest de andere regio’s nog bellen. Bedoeling was dat dit maandag landelijk bekend zou worden.

Een kwartier later stond het bericht op internet en werd het opgepikt door alle media.

Dat was het moment dat alles losbarstte. Huisartsen wilden ook als eerste , en zorgmedewerkers in de frontlinie; wie zijn dit dan? Direct na het telefoontje van Ernst Kuipers is in het weekend hard gewerkt aan een draaiboek om de werkwijze vast te stellen en keuzes te maken. Voor het Amsterdam UMC zijn 980 vaccins beschikbaar. De groep die zich bezighield met het draaiboek is gedurende het weekend continu gebeld door bijna alle beroepsgroepen en specialismen uit het ziekenhuis met de vraag of zij er ook bij hoorden of om te melden dat ze zeker bij moesten zitten; ‘want als zij zouden uitvallen dan…’

Ook over aantallen communiceren is lastig. We krijgen vaccins voor 980 medewerkers. Maar die moeten allemaal 2x gevaccineerd worden, dus we krijgen feitelijk 1960 vaccins. Maar uit 1 potje kunnen 6 doses gehaald worden, dus…… kun je nagaan dat geeft verwarring.

Ondertussen zie ik wel dat er enorm hard gewerkt wordt om dit logistiek en in de communicatie geregeld te krijgen. Mensen zijn daar letterlijk dag en nacht mee bezig. En als dan ook iedereen zich hier weer tegenaan bemoeit. dan wordt je ook wel lastig gemaakt op deze manier. Ik denk zeker dat er fouten zijn gemaakt bij het opzetten van het vaccinatieprogramma maar je krijgt als verantwoordelijke zoveel ongevraagde adviezen. Je hebt met zo veel zaken rekening te houden. In Nederland willen we open en transparant werken wat ook ons nadeel is. Daar waar in het buitenland in december grotendeels ‘voor de bühne’ gestart werd met vaccineren willen we het hier weer op en top geregeld maar wel transparant geregeld hebben. Dus niet enkel voor de bühne vroeg beginnen. Tja, niet slim misschien.

Dat geheimen uitlekken gebeurt wel vaker, denk maar aan Prinsjesdag. Ik geloof dat zaken vaak bewust uitgelekt worden om de eerste storm van meningen al gehad te hebben als het nieuws formeel naar buiten komt. Of is dit complottheorie denken?

Het is ook zo lastig om een geheim te bewaren. Zeker als je ergens enthousiast over bent en dit graag wilt delen. Ik denk hierbij aan de momenten dat bleek dat Marjolein zwanger was van onze kinderen. Ook het moment toen we hoorden dat we opa en oma werden en we dat nog niet mochten delen met onze andere kinderen. Phoe, dat waren uitdagingen.

Soms is iets niet geheim maar is het niet handig om alles direct te delen. In mijn tijd als regisseur kwamen er, zodra ik met een nieuwe productie bezig was, allerlei ideeën naar boven over decor, enscenering, scenes, licht en noem maar op. Omdat je dit samen met de club en voor de club maakt wil je dit delen en het liefst de eerstvolgende repetitie al. Dat kon soms niet want het waren zangrepetities of niet slim omdat mijn ideeën voortkwamen uit een creatief denkproces van enkele weken. Als je dan zo maar je idee neerlegt zonder context kan dat wel eens heel verkeerd uitpakken. Ook weet je nog niet zeker of zaken wel of niet gaan lukken. Ik weet nog dat ik koorleden ooit als deur heb laten fungeren. Dat moet je toch goed uitleggen.

Geheimen lekken kan ook consequenties hebben. In het Amsterdam UMC zijn wel eens bekende Nederlanders opgenomen. Daar mag je niet over praten. Prins Claus heeft op de IC gelegen vlak voor zijn overlijden. Ik weet van een medewerker die niet op de IC werkte èn die geen behandelrelatie had, toch in het dossier keek. Die inlogmomenten worden gemonitord en gekeken of het correct is dat je in het dossier kijkt. Deze medewerker is dus ontslagen.

Geheimen zijn ook leuk. Ook ik heb nu weer en geheim, maar die ga ik niet met u delen. Dat komt wel als het moment daar is. Ik ben hiervoor nog het een en ander aan het uitwerken, maar als het moment daar is dan hoort u het. Of beter nog….dan leest u het. Oeps ik geef nu toch al iets van het geheim prijs.