Goed Nederlandsch.

‘Piet loopt met zijn vriendjes naar school toe’. Zoek het onderwerp, gezegde, bijvoeglijk naamwoord, bijwoord. Zie je de verleden tijd, tegenwoordige tijd, onvoltooid verleden tijd en ’t Kofschip? Ik heb t nooit begrepen.

Ik ben nogal visueel ingesteld (vandaar mijn liefde om te regisseren) en ben slecht in de Nederlandse taal. Nee, niet met spreken want ik ben echt wel een ouwehoer, maar het schrijven. Naast een slecht handschrift is ook mijn Nederlands nogal slecht.

Dit heeft te maken met onvoldoende kennis van hoe het hoort, in combinatie met slordigheid met snelheid en desinteresse. Mijn blogs rammel ik er vaak in 10 minuten uit. Sinterklaasgedichten daar draai ik mijn hand niet voor om. Deze zijn binnen 5 minuten geschreven. Maar ik schrijf zoals ik praat en dan ook nog eens in slecht Nederlands geschreven.

Marjolein vindt het leuk dat ik de blogs schrijf maar gaf op een gegeven moment wel aan dat ze deze even wilde nalezen omdat er zo ontzettend veel taalvouten (nee hoor die weet ik wel: fouten) in zaten. Inderdaad ben ik slecht in de dt’s, en ik draai vaak letters om. In plaats van ‘een’ schrijf ik dan ‘ene’. Ook vergeet ik soms een woord waardoor het eigenlijk een onbegrijpelijke zin wordt.

Ik lees mijn teksten wel na. Ik neem me wel voor om taaltechnisch te kijken maar verzand (verzandt?) al snel in de inhoud. (of is het inhoudt). Het is fijn als iemand het naleest want dat staat beter als ik het publiceer. Maar ik schaam me toch wel een beetje als ik zie hoeveel vouten (ja ja fouten) er nog uitgehaald worden.

Onlangs heb ik gehoord dat het verdraaien van de letters bij woorden tijdens het typen komt dat ik zo ontzettend snel denk. (jazeker!). Mijn hersenen gaan sneller dan ik typ…ehhhhhh type, ehhhhhh tiep. Ik ben dus in gedachten al verder dan dat ik via mijn vingers de toetsen aanraak. Ik vind het een plausibele (te moeilijk!) ehhhh, een logische verklaring.

Omdat ik op mijn werk ook stukken moet schrijven die naar buiten het Amsterdam UMC gaan (inspectie en zo) vond ik wel dat ik mijn schriftelijke vaardigheden moest verbeteren. Ik heb een cursus gevolgd die heel zinvol was. Mijn mankement is echter dat ik het niet onthoudt als ik aan het schrijven ben. Er gaat geen lampje bij mij branden. Ik heb echt heel slimme dingen geleerd; gebruik je nu wel of geen hoofdletters bij een opsomming? Ik heb inmiddels wel een modus gevonden waardoor het acceptabel is wat er de deur uitgaat.

De spellingscontrole op de computer kan helpen maar klopt ook niet altijd. je kunt er niet altijd op vertrouwen. Het beste is toch om het te laten nalezen. Op dit moment ben ik al mijn blogs aan het nakijken. De blogs die dus ook al nagelezen zijn door Marjolein. Glimmend van trots haal ik er toch af en toe nog een foutje uit. Trots dat ik hem zelf gevonden heb en ook trots dat Marjolein ook niet onfeilbaar is.

Trots? hoe kan ik nu trots zijn op mijn slechte Nederlandsch. Nee, laat mij maar praten..Alhoewel; luistert men wel?