Heimwee

In tijden van crisis komt er een groot verlangen naar vroeger. Ook nu zie je dit op tv gebeuren. DWDD en Paul Haenen zijn 2 weken geleden al met Troost TV begonnen. Hiermee kwamen eind van de avond herhalingen van vroeger op TV. Nou, toen ik de nieuwe openingstijden van AH zag speciaal voor ouderen morgens om 7 uur, dacht ik wel dat deze mensen dan een erg korte nacht krijgen en dan overdag weer dutje gaan doen.

Een dutje doen, dat is voor mijn gevoel wel een modeverschijnsel. Ik hoor veel mensen die zeggen : Ik moet middags even liggen slapen hoor, anders red ik het allemaal niet. Ik kan mij niet herinneren dat wij dat deden met onze drie kinderen. Alhoewel, als we dan met de kinderen op schoot naar Sesamstraat zaten te kijken, ja dan had ik wel eens last van een lange knipper.

Mijn vader kwam vroeger altijd exact om 17.20 uur thuis. Hij ging op de fiets naar het werk en ik vond het leuk om, als hij dan thuis kwam, voorop de stang met hem een rondje om de flat te gaan. We gingen daarna altijd meteen eten en na het eten lag mijn vader altijd te slapen op de bank voor een half uur, terwijl mijn moeder de afwas deed.

Ja vroeger. Was vroeger alles beter? Ach ik heb er niet zulke goede herinneringen hoor. Ik weet sowieso niet heel veel van vroeger. Dat is de running gag binnen onze familie: ‘ Erik weet je nog dat…O nee Erik weet nooit wat’. Ik weet wel dat ik vroeger heimwee had. Bracht mij niet uit logeren want ik kon avonds gewoon weer terug gebracht worden. Bij oma, tante, een vriendje…. Het rare is dat je dit niet kunt uitleggen aan diegene die dit niet kennen.

Vroeger was wel de zaterdagavond thuis heel fijn. Echt met natte haartjes op de bank kijkend naar Een van de Acht. Ik was in stilte een beetje verliefd op Mies Bouwman. Ik vond het sfeertje op de avond, de gezelligheid, de chipjes in een koffiefilter denk ik zo fijn dat het een soort verliefdheid gaf. Wie herinnert zich de berend Boudewijnkwis nog, of Oebele, Rickie en Slingertje. Ook keken we met elkaar naar Swiebertje. Ik genoot van die zwerver die het altijd aan de stok had met Bromsnor, lekker rommelde bij Malle Pietje , een kopjen kofjen bij Saartje haalde. Later hoorde ik (en zag ik bij terugkijken) dat de kameramensen zo hard moeten lachen dat je de beelden zag schudden.

Ik denk dat we allemaal deze dagen wel veel aan vroeger terug denken en ik hoop dat jullie net zo genieten van de oude tijd. Omdat ik wel nieuwsgierig ben hoeveel mensen deze blog eigenlijk lezen. wil ik jullie wat vragen. Kunnen jullie onderaan een reactie plaatsen met 1 titel van een tv programma (of radioprogramma zoals Bonte Dinsdagavondtrein of Hoorspel van Paul Vlaanderen) waaraan je denkt als je aan vroeger denkt. Ik ben benieuwd.

Allemaal de lieve groeten van mij natuurlijk, maar ook Marjolein en Linda. Erik