History has got an eye on you!

Toen ik bijna 10 jaar geleden de musical ‘Soldaat van Oranje’ voor het eerst zag (ik heb hem inmiddels 5 keer gezien) was ik direct razend enthousiast. Niet het verhaal, niet de zangers maar de totale staging, decor en enscenering in een theater waar het publiek ronddraait was wat mij pakte.

Nu was dat idee natuurlijk gestolen van mij want wij hadden het publiek bij Im Weissen Rossl ook al op hun stoel laten draaien omdat er zoveel spektakel te zien was. Voor, naast, boven en achter het publiek waren er boten, treinen, regen etc. Maar ik heb er geen patent op aangevraagd dus daar daar doe ik verder niet moeilijk over.

Soldaat van Oranje was voor mij echt musical 2.0. Een nieuwe vorm van theater waar op vernieuwde wijze. Er waren nog wel ‘gewoon’ gesproken dialogen en en er waren ‘gewoon’ gezongen songs maar er werd door de vorm wel geschiedenis geschreven.

Vorige week zag ik wat mij betreft musical 3.0: HAMILTON. Een up tempo musical waarin bijna alle teksten als rap werden gebracht. Alle solisten deden (en konden) dit in een razend tempo zodat ik al na een half uur dacht: ‘het publiek gaat doodmoe naar huis’. Toch was alles goed te volgen, publiek lachte om de grappen en met regelmaat was er een daverend applaus. De rap had een enorme muzikaliteit in zich en gaf vaart aan de voorstelling .

Het verhaal gaat over de Amerikaan Alexander Hamilton. Het voert te ver om over dit personage en de inhoud van en het verhaal hier uit te wijden. Zoek maar op bij Google en wikipedia. Hamilton is in ieder geval in de Amerikaanse geschiedenis een belangrijk historisch figuur geweest. Eèn van de mooiste zinnen uit de musical die mij bij gebleven is was alsvolgt: HISTORY HAS GOT AN EYE ON YOU. Vrij vertaald: ‘Jou plek in de geschiedenis staat al vast’. Een prachtige doordachte zin waarin het hele verhaal van de musical en Alexander Hamilton wordt samengevat. Ik vind deze musical Hamilton een echte aanrader. Nu te zien op Disney+.

De afgelopen jaren heeft EDOG laten zien dat we een vereniging zijn met een constante kwaliteit en en een een continu factor. We zijn niet meer weg te denken uit Diemen en op deze manier zijn we onderdeel geworden van de geschiedenis van Diemen. Daar kwam helaas plotseling een nieuwe ‘History has got an eye on you’ factor over heen: het Corona Virus. Nu zijn we met z’n allen bezig om dit te bestrijden en de route naar historie te herpakken.

Echter historie en geschiedenis zijn niet maakbaar en zijn een gevolg van de loop der dingen, soms toevalligheden en wellicht een klein beetje sturing.

Wat was ik vorige week verrast toen er een klein straaltje ‘History has got een eye on you’ op mij viel. Ik werd door de leden gekozen tot erelid van de vereniging. Na al het moois wat mij al te te beurt is gevallen de afgelopen jaren voelde dit weer als een extra kers op de taart. Veel dank daarvoor en ik zal het met ere uitdragen.

Maar als lid van EDOG ligt er al weer een volgende taak op ieder van ons te wachten. De taak om allemaal met onze eigen ideeën en expertise betrokkenheid te tonen en EDOG door de crisisperiode heen te helpen. Vanuit je intrinsieke factor waarom je bij EDOG zit, waarom EDOG bestaat, voor wie we het doen of welke gedachten dan ook. Draag jij ook je steentje bij?

Want wie weet: History Has Also Got An Eye On You.