Humor

Afgelopen koningsdag was de laatste keer dat ik de slappe lach had. We zaten te zoomen met een koningsdagquiz en Marjolein en ik hadden samen de leiding. Wij stelden de vragen en zetten tijdens die vragen iedereen op ‘mute’. Mute wil zeggen dat je alle microfoons uitzet zodat men wel ons kan horen maar dat we niet gestoord worden door allerlei opmerkingen en de vraag niet verstaan wordt. De quiz had verschillende rondes en 1 van de rondes was Jongens en de Meisjes. ‘ Waar kun je me snachts wakker voor maken’ (chocolade, film, eten, sex) en ‘wat zien mannen vrouwen graag eten’ (baan, aardbeien etc). Tijdens die vraag zagen wij dus wel het beeld van de deelnemers en je zag aan hen dat er allerlei opmerkingen gemaakt werden. Twee dames lagen zelfs scheef van de lol van hun eigen opmerking (maar geen idee wat ze zeiden). Alleen die aanblik en de fantasie wat daar zoals gezegd werd zorgde bij ons voor de slappe lach.

Ik heb heel vaak de slappe lach gehad om Andre van Duin in zijn revues . Als kind keek ik al naar de sketches waarbij ik, als het helemaal los ging, letterlijk van de bank afrolde van het lachen. Bijvoorbeeld de sketch in de klas waarbij de leerling van Duin een opstel moest maken van 50 woorden; ‘ Moeder was de kat kwijt, ze liep de tuin in en riep ‘ Poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, poes, ……………………………………..Seop, seop, seop, seop, seop, seop, seop seop seop.’ Waarop de leraar van Dusschoten vraagt; ‘SEOP? Wat is dat”. Van Duin: ‘De poes die achteruitloopt, maar het is wel precies 50 woorden’.

Of de sketches in de dokterskamer waarbij van Duin natuurlijk een sullige patiënt speelde met een nog knulligere naam. De scene met de fiets bij de dokter is natuurlijk hilarisch. De fiets heeft een probleem, namelijk een dikke voorband, en de fiets bemoeit zich met het gesprek (van Duin belt zelf de fietsbel’). De fietsbel belt vaak waarbij van Duin zegt: ‘ ja dat is inderdaad een goeie mop, maar die bedoel ik niet’ Later, staat de fiets aan de zijkant in de coulissen en dan hoor je de fietsbel. Van Duin loopt de coulissen in roept: ‘Dokter het is zover’ en dan loopt hij met een kinderfiets het toneel op.

Zo zijn er talloze sketches te noemen; Het huwelijk (wie gaat er trouwen, en weet u al met wie), in de caravan (met Simone Kleinsma), de Quiz (met Hans Otjes). Maar ja van Duin was in alles subliem, Of het nu om zijn Bloemkolen, Sambaballen of de Balletjes van de Koningin gaat of zijn talloze tv optredens die vaak live het leukst waren.

De revue bestaat niet meer en lijkt uitgestorven. Juist daarom is het zo knap dat Alex Klaassen is gekomen met de revue showponys. Uiteraard wel in de huidige tijd gezet moderner, strakker, sneller en zonder alle veren en groot ballet. Dat is niet meer van deze tijd en niet meer betaalbaar. De humor en de slappe lach zie je daar nog wel terug. Toon Hermans was het geloof ik die zei dat de lach zo fantastisch is om te ervaren omdat het in de zaal er uit ziet als wuivend graan. Allemaal vooroverbuigende mensen wat in golven naar achteren gaat en weer terugkomt. Theaterdirecteuren gaven in de tijd van de revues, maar ook na de one manshows van Hermans, Sonneveld, Kan etc., aan dat er natte stoelen waren omdat veel dames het niet droog konden houden. Ben benieuwd of dit tijdens de Zoom meeting bij de dames wel gelukt is.

Kortom hoewel er weinig te lachen valt, laten we het wel proberen. Of zoals de grote Sonneveld al zei: Een geintje meneer Sonneberg. Waar is de humor vandaag de dag gebleven…