Kruidjeroermeniet

Zoals in eerdere blogs al aangegeven ben ik soms best wel een beetje ouderwets. Ik spaar Boerenbont, Hummeltjes en andere tutteldingen. Qua eten is dat ook soms zo. Hoewel ik geen standaard aardappelen, groente en vlees eter ben houd ik wel van een goeie stamppot. (heeft u mijn eerdere recept van de rodekool met aardappelpuree, appel, gehakt en satesaus al geprobeerd?) Ook hou ik van Haché, en een sudderlapje met een goede vetrand gaat er bij mij zeker in. Vaak eet ik de helft van het sudderlapje al uit de pan voor het op tafel komt.

Sudderlapjes maken is zo makkelijk; ‘avonds na het eten en het afruimen doe ik wat zout en peper op de runderlap en braadt hem aan in de gietijzeren braadpan. Zodra het licht aangebraden is giet ik er water bij en voeg, bouillon blokje en 2 laurierblaadjes toe. Dan zet ik het vuur laag op een warmhouder plaatje en het gas gaat pas uit als ik naar bed ga. De volgende morgen zet ik het weer aan, check even of het vlees onder water staat en sluit de deksel weer. ’s Avonds heb je een heerlijk stukje uitelkaarvallend suddervlees. (als er nog wat over is)

Laurierblaadjes, kruidnagels zijn kruiden die je vooral in ‘ouderwetse gerechten gebruikt. Ze staan bij ons in de keukenlade, keurig geordend naast de Indische kruiden. We zijn namelijk ook gek op Indisch koken. Ook zo’n meerdaags project. Rendang is pas echt lekker na 2 dagen. Verder staan er ook speculaaskruiden, kaneel etc omdat we ook nogal veel bakken. Zeker in deze tijd is er tijd genoeg.

Omdat wij geen aardappel, vlees, groente eters zijn proberen we ook andere gerechten uit. Zo hebben we onlangs een Tajine gekocht. Een Tajine bestaat uit een grote dikke aardewerken schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig of bolvormig deksel. Hier kun je heerlijk je gerecht in stoven. De recepten vindt je op intranet en daarbij moeten ook weer allerlei heerlijke kruiden. Ook deze schaffen wij langzamerhand aan.

Zo staan in onze keukenlade nu ook Ras el Hanout, Fungi Trifolati, Sumak, Lemon Pepper, Picadillo. Onuitspreekbare namen waarvan je na gebruik direct weer vergeten waarvoor je ze kan gebruiken. Onze kast, ooit heel geordend en overzichtelijk, puilt nu uit van de potjes. Als ik mijn fantasie gebruik met koken en geen recept gebruik lees ik weer alle teksten op de potjes om te kijken of het gebruikt kan worden bij groente of bij vlees.

Zo blij dat ik niet ook nog een kruidentuintje heb.