Lekker bezig!

Ik heb het zo naar mijn zin. ‘Zo in mijn sas met Badedas’. Dat is de bekende slogan van de douchezeep reclame en waardoor je een goed gevoel krijgt. Ik ben in mijn sas als ik in mijn vrije tijd leuke dingen mag doen. En ik ben op dit moment met zulke leuke dingen bezig. Uiteraard gaat dit over theater.

Ik heb in november 2019 bij Thalia mogen regisseren. Thalia is de oudste en nog enige Operettevereniging van Amsterdam en omstreken. Na hun laatste uitvoering is het ook daar stil gevallen maar hebben we niet stilgezeten. Thalia voelt ook door het ouder worden van leden dat zij mogelijk een andere koers moeten varen. Ik heb als regisseur mogen meedenken in hun brainstormgroep. Alles kon aangedragen worden en we mochten geen ‘stom idee’ zeggen. Alles kwam voorbij. Van overgaan naar musical, via opera, tot opheffen van de vereniging. Uiteraard is bij een vereniging van meer dan 100 jaar opheffen geen optie. Daarnaast hebben ze een uniek selling point: Operette. Dat vind je nergens meer. Hier is toch publiek voor? Je moet ze wel weten te bereiken.

Het idee wat nu uitgewerkt wordt (sneak preview voor jullie) is om concerten te gaan geven in een soort Andre Rieu vorm, met humor, meezingen, en bekende nummers. Operette maar ook opera en musical. Mensen in stadions brullen vaak allerlei liederen mee maar hebben geen idee dat dit opera of operette is. Maar men kent ze. Ik voel me in mijn element om hier artistiek als regisseur een bijdrage aan te mogen leveren.

Daarnaast bestaat deze maand in april 2021 mijn eigen Theatergroep Diemen 20 jaar. Ik heb het mogen oprichten en de eerste jaren geregisseerd en op dit moment ben ik samen met hen bezig om te kijken wat we in het najaar kunnen doen. Ik ga een eenakter regisseren en mogelijk een bijdrage leveren aan hun (uitgestelde) jubileumvoorstelling die nu voorjaar 2022 gaat plaatsvinden. Toneel, toch ook een grote liefde van mij.

Ook ben ik met gemeente Diemen in overleg getreden over een ander nieuw project. Ik heb al eens in mijn blog verteld dat in het jaar 1977 Diemen 751 jaar bestond. Dat betekent dat in 2026 Diemen 800 jaar bestaat. Ik heb aangeboden bij de gemeente om in het organisatiecomité te gaan zitten. Dit lijkt redelijk vroeg (nog 5 jaar te gaan) maar we hebben inmiddels zulke leuke ideeën. Dus tijd genoeg om alles uit te werken. We willen alle leeftijdsgroepen gaan betrekken maar ook sportverenigingen, scholen en culturele verenigingen. Uiteraard wordt ook met EDOG als belangrijke culturele speler in Diemen overlegd wat de mogelijkheden zijn. Ik vind het heerlijk om me er tegenaan te bemoeien.

Als laatste ben ik het gesprek aan gegaan met Danny van Zuylen de nieuwe directeur van de OMVAL. Een creatieve duizendpoot die heel veel op het culturele gebied heeft bereikt in andere gemeenten. Hij heeft uiteraard veel verstand van theater, pakt nu in deze moeilijke tijden complexe projecten op en heeft een groot hart voor lokale verenigingen. Ik ben benieuwd wat ik van hem kan leren.

Daarnaast loopt er nog een geheim project waar ik op dit moment in stille afwachting van ben. Zodra ik daar meer van weet deel ik het met jullie.

Ik schreef wel dat ik als laatste met de OMVAL en zijn directeur in gesprek ben, maar uiteraard bemoei ik me ook nog met, push ik tegen, en souffleer ik soms EDOG. Dat kan, zal en wil ik ook nooit laten. Het unieke van EDOG, daar wil toch iedereen bij horen?