Masker 19

‘Pas goed op elkaar’. Dat waren de woorden waarmee Mark Rutte èèn van zijn laatste persconferenties afsloot. Heeft u dan ook dat je wel eens denkt: ‘En nu Mark, wat ga jij nu doen?’ Ga je nog even een drankje doen met vrienden? O nee dat mag natuurlijk nu niet. Dus ga je gewoon naar huis? En trek je daar misschien nog een flesje wijn open. Ik vind je namelijk geen biertype.

Ooit heb ook jij gedacht: ‘Wat ga ik later worden? Brandweerman, politieman, treinmachinist?’ Ik geloof namelijk niet dat je als kind fantaseert dat je politicus wordt. Toch ben je de politiek ingegaan waarbij je vast ook niet gedacht had om Minister President te worden. Niet dat het je is overkomen, maar je carrière verloopt soms zo dat dit gebeurt, naast je ambitie natuurlijk.

Ik geloof in de huidige tijd dat het even niet uit maakt wat je politieke voorkeur is om te denken:’ We hebben respect voor je’. Je zal daar maar moeten staan, de keuzes moeten maken en dit verkondigen aan heel Nederland. Nederland, het land van 17 miljoen meningen, het poldermodel, de 538 splinterpartijen. Maar ik vind persoonlijk dat je het goed doet. Uiteraard kijk je achteraf altijd de koe in de kont en zul je merken dat dingen anders hadden gemoeten, gekund, maar de tijd dwingt tot snel en duidelijk handelen.

Daarom bekruipt mij dan het gevoel hoe het met je gaat. Twijfelt jij wel eens. Lig ook jij wel eens wakker? Wie is er voor jou om even op de bank te reflecteren. Is er iemand die aan jou vraagt: ‘Hoe gaat het nou met jou Mark?’ Wat eet jij eigenlijk? Ben je van de afhaalmaaltijden? Bezorgt Albert Heijn bij jou? Eet je dit dan aan tafel of op de bank voor de tv en kijkt je gelijk je toespraken terug via uitzending gemist?. En als je wakker wordt? haal je dan de krant (o nee je natuurlijk geabonneerd op alle kranten) en leest je die dan in bed door, met een croissantje in je hand? En tegen wie kruip jij dan nog even lekker aan?

Denk je na het douchen:’ pfffff daar gaan we weer’. Neem je de nieuwe Corona cijfers tot je, hoor je nieuwe adviezen aan en vertaal jij dit dan zelf naar werkbare afspraken? Of gaat dit allemaal door je hoofd heen als je gaat sporten en is dan na het sporten je hoofd weer lekker leeg om aan de dag te beginnen?

Weet wel Mark dat als het even niet gaat dat is er dan tegenwoordig een oplossing is. Als je het gevoel hebt dat heel Nederland tegen je is dan kun je gewoon naar de apotheek gaan. Je trekt een nummer, wacht keurig op je beurt (op 1,5 meter afstand van elkaar natuurlijk) en als je dan aan de beurt bent zeg je: MASKER 19. Ja Mark, dan komt alles goed.

Denkt u ook wel eens: ‘En hoe gaat het nou met jou Mark?’