Met de muziek mee

Muziek speelt een rol in ieders leven. Ik zat onlangs naar èèn van de online musicals van Sir Andrew Lloyd Webber te kijken en daar was ook ondertiteling bij. Op het moment dat er een muzikaal intermezzo was werd beschreven wat voor soort muziek gehoord werd; ‘melancholical trompet solo’. Muziek, theater, kunst is zo belangrijk dat Churchil gezegd schijn te hebben toen gevraagd werd of er tijdens WO II niet gekort kon worden op de kunst: ‘No, what are we otherwise fighting for.’

Volgens mij doet elk kind in zijn jeugd wel iets met muziek. Ik ben ooit begonnen met blokfluitles. Daar is nooit veel van terecht gekomen maar ik herinner me het irritante geluid nog steeds. Vroeger hadden we in Diemen ook een fanfare. Die trok door Diemen heen bij koninginnedag, en ’s avonds mocht je er achteraan lopen tijdens de lampionnen optocht van de feestweek.

Tijdens de tienerjaren speelt muziek zeer een belangrijke rol. Het is niet voor niets dat iedereen vaak verlangend terugkijkt op de muziek uit zijn / haar tienerjaren. Personen van middelbare leeftijd (mijn leeftijd) willen graag naar feesten waar muziek gedraaid wordt van de 80’s en 90’s. Mijn eerste singletje was van Pussycat. Even voor de jongeren onder ons: Vroeger streamde je geen muziek, nee die kocht je. Je kocht een langspeelplaat – LP ( ter grote van een eetbord) of een single (ter grote van een gebaksbord.) Die waren zwart met hele smalle groeven. Alhoewel, ook soms rood herinner ik mij een Sinterklaasplaat. Die LP of single legde je op een platenspeler plaatste een losse arm met een diamanten naald in de groef. De plaat draaide rond en de muziek klonk. Een single had een ander aantal toeren nodig dan een LP. Als je dat verkeerd deed klonk de zang heeeeeeeel traag of supersnel met een grappig stemgeluid. Ik heb nog heel veel operette LP’s. Mocht iemand behoefte hebben dan kunnen ze zich bij mij melden.

Over operette gesproken; in de jaren tachtig en negentig was er bij operette uitvoeringen ook een Bal na. Ook EDOG had deze. Op de zaterdagavond werden direct na afloop de stoelen van het middendeel en de orkestbak weggehaald, er kwam een band en die speelde tot diep in de nacht. Dat was bij EDOG vaak een uitdaging vanwege de losse platen op de vloer. Naast los dansen en polonaise waren er ook de quickstep en de Engelse wals. Het besluit om geen Bal meer te laten plaatsvinden was destijds best een dingetje.

Ook nu tijdens de huidige tijden is muziek belangrijk. Niet voor niets nemen artiesten thuis van alles op en plaatsen dit op social media. Ik geniet enorm van de prachtige nummers van Ogene. Daarnaast wordt aan ons allen gevraagd om buiten mee te zingen met het Wilhelmus, mee te trompetteren met de Last Post, of zoals op bevrijdingsdag met Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder van Ramses Shaffy. En ook EDOG gaat weer zingen. Er is een geweldig initiatief van bestuur, een aantal leden, en Rosite. En of je dit nu wel of niet gaat opnemen ik weet zeker dat elk lid dit minimaal 1 keer thuis zingt.

Veel zangplezier.