Mundschutzpflicht

We zijn nu zes dagen met vakantie, 2 dagen Bingen am Rhein, nu al 4 dagen in Ehrwald Oostenrijk. Corona voelt ver. Heel ver als je op 1700 meter wandelt tussen koeien met een klinkende bel om hun nek, op de Alm, met apfelstrudel. Ehrwald, ook de omgeving waar de EDOG reis heen ging. Helaas hangen er geen posters meer en praat men er niet meer over. Had gekund. We leven momenteel in een andere wereld.

De mondkapjes herinneren ons aan Corona. In de winkels is Mundschutzpflicht!. Je ziet ze, je houdt er rekening mee, houdt afstand en realiseert je; Ja de wereld is momenteel even anders. Ik moet even goed nadenken. De mondkapjes; je ziet ze overal. Op de grond, tussen de bomen, bij de prullenbakken. Maar ook bij de mensen.

Je ziet ze om hun arm, gezellig als een tasje zwierend in de hand, alvast om de nek, of men laat hem aan èèn oor hangen. Ze komen verfrommeld uit broekzakken, uit de mouwen, of worden opgediept uit de handtas.

Ze hebben allerlei kleuren rood, geel, gestreept, gespikkeld, bevlekt en met spannende teksten: Hou Deine Maul, shut up, Sprakeloos. Je ziet ze van stof van papier, gemaakt van een koffie filter of van een feesthoedje, handgemaakt, gekocht, gebreid, gehaakt, gepunnikt. Men draagt ze als shawl, trekt hem dan over de mond. Men draagt ze als haarband , en trekt ze dan over de mond. Hij hangt onder de neus, over de neus, boven de neus.

Men niest, en trekt hem dan snel omlaag, men eet of drinkt wat en trekt hem omlaag, de brillen beslaan, en trekt hem dan omlaag, men peutert in de neus en trekt hem dan omlaag.

Men worstelt er mee omdat de touwtjes in de knoop zitten, men draagt hem ook op zijn kop (dat zie je dan weer aan de tekst, of men draagt hem binnenste buiten (dat zie je als hij gekocht is omdat het labeltje naar buiten hangt.)

Kortom de mondkapjes werken niet, maar ze helpen wel. En ik glimlach maar vriendelijk als ik in het restaurant naar het toilet ga. O nee dat zien ze niet. Dan probeer ik maar mijn ogen veel, heel veel vriendelijkheid uit te laten stralen. Het houdt me scherp. Ik hou mijn mond: Mundschutzpflicht.