(N)IETS

Wat hadden wij een heerlijke vakantie. Wij waren in Oostenrijk, onder andere in Salzkammergut, Sankt Wolfgang bij Im Weissen Rossl. Im Weissen Rossl is de moeder der operettes. EDOG heeft hem 3 keer gespeeld en het was of ik in ons eigen decor rondliep. Ja ik was dus ook in onze vakantie weer met EDOG bezig.

Ik blijf zeggen: Operette hoeft niet oubollig te zijn. Er bestaan musicalachtige operettes of je kunt ze op een musicalachtige manier neerzetten. Dus wie weet doen we toch ooit nog eens de Gondoliers aan het water bij de Diemerbrug, of Vogelkoopman de Musical bij House of Birds in het Diemerbos.

Die ideeën bracht mij wel weer tot het huidige EDOG en de worsteling waar we mee zitten. We zingen weer voorzichtig. Heerlijk, onze hobby, dus dat gaat weer langzaam naar normaal. Maar een deel van ons plezier halen we ook uit optredens. Waarschijnlijk is het bestuur hard bezig met allerlei ideeën en daar praten we vast in het 2e deel van de jaarvergadering over. Wat kan, wat mag en wat willen we zelf?

Ik ben altijd voor pro-activiteit. Mogen we niks? Wat kan er dan wel? Mogen we niet in de reguliere repetitie ruimte? Dan zoeken we wat anders! Mogen we niet binnen optreden? Dan doen we het buiten of digitaal (of een combinatie). Kunnen er in de OMVAL te weinig betalende bezoekers om de financiën in evenwicht te houden? Dan doen we op 1 middag of 1 avond twee voorstellingen. (doen alle artiesten trouwens in de OMVAL). Je betaald maar voor 1 dagdeel zaalhuur vermoed ik. Je speelt misschien met verlies of wellicht quite, maar je laat je zelf wel weer even zien en horen.

Dat zijn we ook wel een beetje verplicht denk ik, want we hebben toch een Rijkssubsidie gekregen. Het is goed om te laten zien dat we nog steeds bestaan. EDOG, al veertig jaar een begrip in Diemen, is niet weg, het leeft.

Dit is ook een manier om onze leden te behouden. Er zijn wat mensen weggegaan omdat ze zeiden ‘Het is mooi geweest’ . Maar er zijn ook mensen vertrokken omdat ze niet meer met de musical mee wilden doen. Maar het zingen en voor publiek zingen en het clubgevoel vonden ze nog heerlijk. Misschien is nu het moment wel daar om mijn plan voor een 2e EDOG koor, dat al wat langer bij het bestuur ligt, uit te gaan voeren.

Mijn idee is dat dit 2e koor ook op de maandagavond repeteert. In een andere zaal met een eigen repetitor en geeft zelf optredens. (kooroptredens). Ze zingen musical, pop, opera, operette of wat men ook wil. Dit koor kan ook dezelfde koorstukken van de te spelen musical instuderen en daarmee fungeren als ondersteunend koor achter de schermen bij de voorstellingen. Je kunt dan een mooie doorstroom van koor 1 naar koor 2 op een natuurlijke manier faciliteren.

Het leuke van de maandagavond is dan dat we wel nog samen koffie drinken, samen de borrel hebben, en als de gezamenlijke musicalkoorstukken ingestudeerd worden dit ook samen kan omdat de ene repetitor piano speelt en de andere repetitor dirigeert.

Ach, zo blijf je maar een beetje fantaseren. En ik hoop dat u dat ook doet zodat we samen tot een mooie oplossing kunnen komen over wat we moeten doen met het concert en de komende voorstellingen.

Zo maken we van NIETS toch IETS.