Nostalgie

Mijn eerste auto was een Lada. Gekocht van een oom van mij voor 5000 gulden. Een rood vierkant blikken geval waarbij je de choke nog moest gebruiken en winters was hij altijd te nat om te starten. Herinnert u uw eerste auto nog?

Wij hadden vroeger, toen ik nog kind was, geen auto. Wij deden alles op de fiets en met het openbaar vervoer. Mijn ene opa en oma woonde in de Bilderdijkstraat en de andere in Osdorp. Lijn 9 vertrok toen nog uit de Watergraafsmeer. Wij woonden op de Diemerkade (bij het ‘Ajaxbruggetje’) en moesten dus altijd een eind lopen naar de beginhalte van Lijn 9. Dat was ’s avonds laat, als we van de verjaardag van opa of oma terugkwamen geen pretje. Vaak bracht een oom of tante ons dan met de auto naar huis en soms, als het qua tijd uitkwam, stapten we op het busstation over op de bus die door Diemen reed. Konden we uitstappen op de hoek Arent Krijtsstraat/Wilheminaplantsoen (bij het toenmalige Probezo-bejaardenhuis). Dat scheelde. Ik kom trouwens uit het tijdperk van de grijze tram en de groene (Hondekop) trein. Als we op de tramhalte stonden was ik altijd verheugt als er een ‘oude’ blauwe tram aankwam. Zo èèn uit 2 delen. Weet u nog welke tram u vroeger altijd nam?

Verjaardagen waren zowel bij opa’s als oma’s als bij ons thuis anders dan dat ze tegenwoordig zijn. We zijn wel Nederlanders dus we zitten nog steeds in een kringetje, maar kun je je nu nog voorstellen dat je verschillende soorten cigaretten in huis haalde en die in een glaasje klaarzette op tafel voor de gasten? Ook hadden we een speciale houder voor het luciferdoosje. Daar zette je het luciferdoosje dwars op zodat de helft van het doosje naar buitenkwam en je de lucifer zo kon pakken. Mijn opa rookte sigaren Willem 2, mijn vader rookte pijp, mijn moeder rolde de sigaretten zelf en mijn oma rookte Belinda. Weet u nog wat u rookte?

En wij gingen altijd in Nederland op vakantie. Ik weet van foto’s dat dit Zandvoort was, of Schoorl en mijn eerste herinnering (ja ik weet weinig nog hoor) was rond mijn 10e denk ik , toen zijn we 3 jaar achter elkaar (!) naar Valkenburg geweest. Ook weer met de bus. Deze vertrok vanaf de Westertoren- Westermarkt. Moonens cars heette die busmaatschappij. Hoe mijn ouders die busreis boekte? Geen idee want internet bestond nog niet. De bus hield een stop in Valkenswaard. Daarna door naar Valkenburg waar we 2 weken in een Pension zaten. Ik vond dat al een hele reis, maar dat is natuurlijk niks als ik dat vergelijk met de autovakanties van Marjolein, die naar Italie ging en haar oma meeging. Zij zat met haar broer en haar moeder (die ook nog in de auto rookte!) achterin. Weet u uw eerste vakantie nog.

Nostalgie! Was vroeger alles beter?