One ‘flu’ over de cuckoo’s nest.

Op het moment dat ik deze blog schrijf ben ik ziek. Nou ja ziek, ik voel me niet geheel lekker. Verkouden, pijnlijke bijholtes, hoofd- en keelpijn en een continu verstopte neus. Dit kwam zondagmiddag plotseling opzetten.

Hoewel ik dacht dat het een gewone verkoudheid was ben ik toch moreel verplicht me te laten testen. Als voorbeeld (zorgmedewerker), vanuit verantwoordelijkheid naar het gezin, omdat het dringend geadviseerd wordt vanuit de overheid en omdat ik van dichtbij de consequenties zie en hoor op mijn werk.

Ik ben dus maandagochtend getest maar bleek s’ middags negatief voor Corona te zijn.

Het eerste wat ik dacht was: ‘Zie je wel.’ Maar ja, ik ken ook de verhalen van een enkele loopneus of mensen die zomaar getest zijn zonder klachten en die toch eindigden in het ziekenhuis. Dus goed dat ik gewoon gedaan heb zoals we met elkaar hebben afgesproken.

Het lastige met ziek zijn en thuiswerken is dat je wel je baas belt dat je ziek bent maar dat toch wat mails wegwerkt. Dat is niet verstandig want dat schept onduidelijkheid. ‘Ben je er nou wel, of ben je er nou niet’: werd mij de vraag gesteld. Ik probeer mij in te houden om niet naar mijn mail te kijken.

Nou ben ik het tv-kijken ook een beetje zat, Klaar met Netflix en Videoland en mijn opnames heb ik wel gezien. Gelukkig kreeg ik van Marjolein een mooi reisblad om te lezen. Aanrader voor iedereen die in deze tijden even wil wegdromen.

Je kunt ook nadenken, ja dat doen mannen ook. Ze lopen niet enkel zielig te doen vanaf de bank als ze ziek zijn. Hoewel het wel heerlijk is dat de thee wordt verzorgd, het eten klaar is en de boodschapjes tijdens de regen door dochterlief gedaan worden.

Nee ik dacht na over ene bericht wat ik gelezen heb ik de krant: ‘Dit jaar nul griepgevallen’. Ik snap er werkelijk niks van en ik ben er nog steeds niet uit. Ik heb ooit gelezen dat als je griep hebt dat je dan hoge koorts hebt en je echt een paar dagen goed ziek bent. Ik denk daarom dat ik nog nooit griep heb gehad. Ik heb me wel vaker ziek gemeld met griep maar als ik de verschijnselen lees dan had ik dat niet. Ik was wel hondsberoerd dus een fikse verkoudheid met lichamelijke gevolgen en spierpijn. Maar ik geloof niet dat het ooit griep was.

Ik ben ook nog nooit voor griep naar de huisarts gegaan. Waarom zou je. Het is een virus en hij kan er toch niks aan doen. Ik ken ook niemand in mijn omgeving die ooit wel naar de huisarts is geweest voor griep.

Hierbij vraag ik me wel af hoe ze aan die jaarlijkse cijfers komen. Hoe leg je al die mensen met griep, die niet naar de huisarts gaan statistisch vast in een systeem? Ik denk dat in mijn personeelsdossier staat dat ik wegens griep afwezig ben dus die aantallen kunnen ze delen, maar ja dat klopt dus niet want ik heb officieel nog nooit griep gehad.

Als er al iemand naar de huisarts is geweest voor griep, hoe stelt hij dat dan vast. Zegt die huisarts gewoon op basis van de klachten: ‘U heeft griep’!?. Er wordt geen bloed onderzoek gedaan. Ik kan me wel voorstellen dat verkoudheid en ‘griep’ wordt overgedragen aan elkaar net zoals Corona en we nemen nu veel meer afstand, dus het kan kloppen dat het aantal minder is. Maar nul?

Wie het weet mag het zeggen.