Onherkenbaar!

Vandaag fietste ik in het zonnetje naar het AMC. Ik weet nog dat ik in 2017 plotseling van mijn gebruikelijke route moest afwijken omdat het fietspad voor een deel afgesloten was. Op het bord stond: afgesloten tot medio 2020.

2020? Dat is nog ver weg. Wat zal hier dan gaan gebeuren? Later bleek dat dit was omdat de A9 geheel ondergronds zou gaan. Een tunnel. Jarenlang reed ik langs bouwwerken en inderdaad vorig jaar ging de tunnel open. De langste landtunnel van Nederland. Vandaag fietste ik er dus overheen. Je zag niks. Geen snelweg meer, wel veel groen. Er komt een heel groot park boven de tunnel. Ik kan mij al niet meer voorstellen dat hier ooit een snelweg gelopen heeft.

Als ik vanuit Diemen richting Amsterdam fiets en het zogeheten ‘AJAX bruggetje’ over ga richting de Jaap Edenbaan dan ga ik over de A10 snelweg. Ook hier was vroeger een dijk met allerlei boerderijen. Ik weet dit omdat ik aan de Diemerkade woonde en op die dijk keek. Ik kan me nu net meer voorstellen dat daar boerderijen stonden.

De flats die aan de Tobias Asserlaan staan stonden er in de jaren 60/70 niet. Dat was toen een weiland met paarden. Ik speelde daar vaak als kind en toen de flats gebouwd werden speelden we daar op de bouwplaats. We stookten fikkies in de in aanbouw zijnde flats. Met bouwhout creƫerden we de mooiste eigen woningen waarin we speelden. Als ik er nu langsrijd kan ik me niet meer voorstellen dat er ooit een weiland was.

Heel Diemen Noord was vroeger een weiland met boerderijen. Heel de Sniep was vroeger een woonboulevard, de Bijlmer bestond enkel uit honingraat vormde flats en het AMC stond als enige groot gebouw in de Bullewijk. Als je terug kwam van vakantie zag je het al bijna liggen als je de afslag Vinkeveen voorbij was. Nu moet je hem zoeken.

Het AMC bestaat dus ook al veertig jaar en is toe aan en grondige renovatie. Het voorterrein wordt momenteel geheel vernieuwd Al bijna een jaar kunnen we de hoofdingang niet gebruiken. Het beddenhuis (de drie torens voor degene die het AMC kennen) wordt geheel vernieuwd van binnen. Gestript tot de buitenmuren en daarna opnieuw opgebouwd. Er is heel goed over nagedacht voordat de bouw startte. Er worden geen kranen meer aangelegd in de kamers. Watervrij verplegen heet dat. De kamers krijgen schuine muren waardoor je een beter overzicht hebt. Ook komt er ruimte voor familie participatie. Dat betekend dat de partners en familie mee kunnen helpen in de zorg. Dat gebeurt op de kinderafdelingen al jaren maar wordt nu voor de volwassen verpleging ook hele normaal.

Dit project is geloof ik in 2030 helemaal klaar en dan staat er een bijna nieuw AMC. Ik ga dat in mijn werkbare leven niet meer meemaken maar zal er dan vast nog wel eens heengaan. Ik ben bang dat ik me dan niet meer kan voorstellen hoe het was en herken het niet meer terug. Altijd blijven verbeteren. Stilstand is achteruitgang.