Plaatjes vullen gaatjes

Ik was denk ik 13 jaar toen ik voor mijn verjaardag mijn eerste singletje kreeg; Pussycat met de song Mississippi. Ik had die dag ook van mijn ouders een platenspeler gekregen dus dat zal wel afgesproken werk geweest zijn.

Afgelopen kerst heb ik Marjolein een platenspeler gegeven en hebben wij de doos met oude LP’s en singletjes weer eens van zolder gehaald. Nadat de stof verwijderd was namen we eens door wat we hadden. Nou die muzieksmaak verschilt nogal. De platencollectie van Marjolein is veel pop; Lionel Richie, The Police, Abba, Rick James, Righerha, Dirty Dancing zijn enkele klinkende namen. Nee, dan ziet mijn collectie er toch wel wat anders uit. Ik had mijn Pussycat single niet meer maar wel veel Andre van Duin LP’s (met Hollandse liedjes), Barry Manilow, Benny Neyman, en veel, heel veel operetteplaten.

Degene die mij een beetje kennen snappen mijn smaak wel. Maar nu ik mijn collectie zo een beetje bekijk snap ik wel waarom ik zonder geld mijn huwelijk instapte. LP’s waren destijds ongeveer 20 gulden. (8 a 9 euro) en de dubbel LP’s van operettes wel zo’n 40 gulden (ongeveer 18 euro). Duur dus.

Er blijken een aantal LP’s toch kromgetrokken te zijn helaas maar veel doen het toch goed. Eerst heeeeeeeel voorzichtig de naald in de groef plaatsen en dan dat geliefde krakende geluid. De naald die door de groef gaat. Dan blijkt toch dat een aantal platen erg oud zijn en slaat hij over. Dan schiet de naald over meerdere groeven heen. Ik laat aan Linda direct ook de leuke grap horen door te gaan van 33 toeren naar 45 toen te gaan (de snelheid). Grappig hoe snel of hoe langzaam men dan kan zingen.

Singeltjes hebben een groter gat in het midden en daar moet dan een speciaal middenstukje in. Gelukkig zit die er ook bij. Trouwens mijn ouders hadden vroeger een speciaal metalen staafje van ongeveer 15 cm die je in het midden kon plaatsen waardoor een 2e LP boven de eerste LP kon liggen en dan afloop van speelduur LP 1 dan vanzelf naar beneden viel.

We hebben dus ook heel veel singeltjes. Marjolein natuurlijk weer veel pop. Ik heb Ed en Willem Bever (Ajax zal hem raken), Ja zuster Nee zuster, Cocktail Trio. Nou ja u voelt het al, een heel apart genre.

Trouwens voor de jongere lezers een LP is een Vinyl (plastic-achtige) zwarte ronde schijf waar op 2 kanten muziek in gegraveerd is, een soort groef zie je dan. (nee ik praat niet over graveren uit de steentijd). Na de LP kwam ook nog het cassette bandje. Weet u nog hoe u hem opdraaide als hij weer eens vastgelopen was? Jazeker met een potlood.

Daarna kon je cassettebandjes ook afdraaien in een Walkman. De walkman kwam op de markt in 1979. Zo handig dan kon je hem meenemen onderweg. Ik voelde me best trots als ik over straat liep met dat ding over mijn schouder. De CD zoals we die kennen is er al vanaf 1982. Hiervoor werd dan weer een Discman ontwikkeld zodat je hem ook mee kon nemen.

We zitten de hele zondag plaatjes te draaien. Lekkere nostalgie. Waar we tijdens het plaatjes draaien wel een beetje moe van worden is het feit dat de LP zo snel is afgelopen en dat je elke keer moet opstaan om de plaat om te draaien of een nieuwe te plaatsen. Nee geef mij Spotify maar.