Smakelijk eten

Als kind was ik een moeilijke eter. Ik lustte geen tomaten maar was gek op tomatensoep. Alles wat we aten avonds dekte ik af met appelmoes. Ik was gek op appelmoes. Als ik een gekke bui had dan deed ik over de appelmoes weer hagelslag. Ja echt; aardappelen en groente geprakt, beetje sju, bedekken met appelmoes en dan hagelslag. Lekker!

Omdat ik een moeilijke eter was werd het ook wel eens niet gezellig aan tafel. Als het erg uit de hand liep dan werd ik naar de keuken gestuurd. Maar daar liet ik mij niet kennen. We hadden daar een klein keukentafeltje waar ik in mijn eentje aan zat te eten. Nou ja….in mijn eentje?

Mijn ouders hoorden na enige tijd een gesprek in de keuken. Ze liepen naar de keuken en zagen hun zoon aan het tafeltje zitten met een gestrekt been waardoor de tenen boven de andere kant van de tafel uitstaken. Hij was druk in gesprek met met die tenen. De lachbui die volgde doorbrak de gespannen sfeer. Ik deed het natuurlijk om te sarren.

Sarren kon ik sowieso goed. Ik was namelijk ook een slechte slaper en nogal nieuwsgierig. Het is regelmatig voorgekomen dat ik mijn kamertje uitsloop en mij in de gang verstopte en om het hoekje lange tijd naar de tv keek. Als mijn ouders dan naar de keuken liepen om koffie te maken schrokken ze zich rot als ze daar een ineengedoken jongetje zagen zitten.

De schrik aanjagen kon ik ook erg goed. Ik was namelijk een fervent en zeer goed bromvliegvanger. Ik ving ze met de blote handen en stopte hem dan in een luciferdoosje. Ik was ook zeer sociaal. Want als mijn oma op bezoek was en zij wilde een sigaret opsteken was ik zo vriendelijk om haar een luciferdoosje aan te bieden. Ziet u het voor u?

Inmiddels eet ik een stuk beter trouwens. Ik ben gek op koken als het maar geen aardappelen vlees en groenten zijn. Koken volgens recept of zelf iets maken van restjes vind ik leuk. Appelmoes vind ik trouwens ook nog steeds heerlijk, vooral de eigengemaakte. Afgelopen weekend bij de boer onbespoten moesappeltjes gehaald. Marjolein maakt daar heerlijke appelmoes van. Yammie. Om nog maar niet te spreken over de eigengemaakt stoofpeertjes. Lekker rood en zoet.

Ik heb trouwens nog 2 bijzondere herfst/ winterrecepten voor jullie. Ze klinken misschien wat vreemd maar echt proberen;

Erik’s Ovenschotel

Benodigdheden: Aardappelpuree, gehakt, pot rode kool, satesaus, appels, geraspte kaas.

Bereiden: Bak het gehakt rul. Leg in de ovenschaal een bodem aardappelpuree (ongeveer de helft). Daaroverheen het gehakt en een laag met plakjes appel. Daarop de rode Koolen doe daaroverheen de satesaus. Dek af met aardappelpuree. Strooi de geraspte kaas erover heen. 25 min in de oven op 180 graden. Serveer met een lekkere salade.

Paddenstoelenparade

Benodigdheden: 2 a 3 uien, paar stronken broccoli, 2 dozen paddestoelen mix (bospaddestoelen, kastanjechampignons, etc), geitenkaas, pot Bertolisaus met knoflook (of iets vergelijkbaars), pijnboompitten, beetje olie. (alle hoeveelheden op eigen gevoel)

Bereiden: Snij de broccoli in grove stukken en kook deze 10 minuten. Snij de ui in grove stukken, snij de champignons in grove stukken, bak de pijnboompitten licht aan. Pak een bakplaat en leg de uien, champignons en de broccoli hierop en meng het met de handen door elkaar. Giet er wat olie overheen. Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats dan de bakplaat in de oven. Verwarm het gerecht 10 min en roer regelmatig door. Verwarm de saus in een pannetje. Brokkel de geitenkaas. Als je denkt dat het gerecht in de oven warm genoeg is giet dan de saus erover heen en schep alles lekker om. Verwarm nog 10 min. Strooi daarna de geitenkaas over het gerecht en verwarm nog 5 min. Haal het gerecht uit de oven strooi de pijnboompitten eroverheen en zet het gerecht uit de oven zo op tafel. Ziet er gezellig uiten is lekker makkelijk.

Eet Smakelijk