Stemmen verstomden…en het werd stil…

In de nacht van 14 op 15 april 1912 verstomde het gegil in het water en het werd beangstigend stil in de reddingsboten. Iedereen realiseerde zich dat dit het einde betekende van de Titanic, van deze reis, van het wonder, …en van hun geliefden.
Voor de weinige overlevenden veranderde er veel. Heel veel. Maar voor de rest ging het leven gewoon door. Brood werd bezorgd door de bakker, de krant werd gedrukt, boodschappen werden gedaan. De nieuwe wereld die werd aangekondigd ging door. Ontwikkelingen stonden niet stil, er werd vooruitgang geboekt. Er werd geleerd van de Titanic, van de periode die geweest was en er werden nog grotere en betere cruiseschepen gebouwd.
In de nacht van 23 op 24 maart 2019 eindigt mijn regisseurschap bij EDOG. Na de laatste buiging verstomd het applaus en loopt de zaal langzaam leeg. Het publiek denkt nog even terug aan de laatste emotionele scenes op het toneel realiserend dat dit een waargebeurd verhaal is. Voor de leden veranderd er na deze voorstellingen veel. Een nieuw artistiek team zal elke week voor de groep staan. Maar voor het publiek gaat het leven gewoon door. Brood wordt bezorgd door AH, internet brengt het nieuws bij je binnen en we lezen op social media hoe leuk we het met elkaar hebben. Maar EDOG gaat ook gewoon door, met een nieuwe productie, met een ‘inmiddels’ nieuw bestuur, met veel nieuwe leden, met oudgedienden die de ervaring hebben. Ook nemen we afscheid van leden die het welletjes vinden. 40 jaar EDOG. Een mooi ijkpunt voor nieuwe stappen.
Ik behoor bij het groepje oudgedienden dat blijft. Ervaring die gebruikt mag worden door de nieuwe artistieke leiding en het bestuur. Die niet in de weg loopt maar EDOG zal stimuleren naar een hoger doel te gaan. Ik heb genoten van mijn taak. Mijn doel was altijd een mooie productie. Ik hou van theater en het eindresultaat moet goed en zo professioneel mogelijk zijn. Hierbij heb ik me nooit laten meeslepen door persoonlijke belangen. De juiste persoon in de juiste rol, het ensemble moet één geheel vormen, de sporthal moet een theater zijn als het publiek binnenkomt.
Dat heeft me vrienden opgeleverd en het heeft mij vrienden gekost. Dat heeft leden opgeleverd en het heeft leden gekost. Vanuit mijn taak moet je stimuleren en keuzes maken maar ook corrigeren en bijsturen. Dat kan liefkozend maar moet soms ook met duidelijke stevige hand. Je doet goede dingen en je maakt fouten. Voor een groep staan vereist dat. Niet iedereen kan of wil dat begrijpen. Aan de andere kant ben ik ook een eigen persoon met mijn eigen fouten. Dus ik sloeg wel eens te ver door, te boos, te heftig, te lief, te zachtaardig. En dan ben je niet meer het jongetje van 16 jaar wat zo leuk en lief bij EDOG binnen kwam, nee dan heb je een taak te vervullen en je bent een eigen persoonlijkheid geworden.
Toch hebben we EDOG samen naar een hoger niveau getild en EDOG verdient verdere groei. Dat kan alleen met een nieuw iemand die voor de groep staat met eigen, frisse ideeën. Ik ga daarvan genieten. Ik ben trots op alle producties die ik als regisseur heb mogen maken, ik ben trots op alle producties waarin ik bij EDOG heb mogen meedoen, ik ben trots op de producties die ik bij EDOG nog ga meemaken en ik ben trots op 40 jaar EDOG.
Mijn stem verstomd, maar het wordt niet stil.
Maar wat moet ik nou met hetvolgende: ik werd zondag aangesproken door iemand die ik al mijn hele leven ken. Zij is de moeder van een klasgenoot van de lagere school. Zij is inmiddels 92 jaar en ik vroeg haar of ze kwam kijken naar de Titanic. ‘Nou’ zei ze ‘ik wil wel maar het is tegenwoordig zo mooi, zo goed. Ik mis de voorstellingen van vroeger waar nog wel eens wat misging en je kende de mensen die op het toneel stonden. Daar moest ik altijd zo om lachen. Het is tegenwoordig zo professioneel.’
Ik moest daar even over nadenken en ik weet niet zo goed wat ik daar mee moet. Mijn doel was mooie producties maken voor het publiek en toch ben ik hierdoor dus toch een (klein) deel van het publiek kwijtgeraakt. Ik antwoorde dat ik wel snapte wat ze bedoelde, maar dat ik het antwoord ook niet zo goed wist. Ik gaf aan dat ik het zou melden binnen EDOG. Hierbij dus.
En….ze komt kijken.
Erik