Veranderlijk weer

Wij Nederlanders praten elke dag over het weer. Wat is het koud, het gaat vast regenen, wat voor weer wordt het morgen, het is te koud, het is te warm; kortom het is nooit goed. Als het te lang hetzelfde is dan praten we over het feit dat het wel weer eens mag veranderen.
Aan de andere kant kunnen wij niet zo goed tegen veranderen. Wij Nederlanders blijven het langst bij een baas zitten van heel Europa. Is dit onzekerheid, angst of zijn het wettelijke regels die het ons moeilijk maken.

Nog iets waar we niet zo goed in zijn: we lopen het langst in ons ondergoed, (nee niet het aantal dagen, we wassen het wel) maar kopen zelden wat nieuws.
Maar als we dan wat veranderen en iets nieuws kopen vallen we toch weer terug op wat we hadden want die onderbroek, die jas, of die trui zat toch wel erg lekker. Daar waar de trui eerst alleen maar kriebelde is het nu een minder vervelende bijkomstigheid want hij was zo vertrouwd.
Pas als anderen zeggen over je nieuwe trui dat hij mooi is voelen we ons wat vertrouwder en gaan we hem vaker en zelfs graag dragen.

In het woordenboek staat er bij veranderen (ww): afwisselen, anders worden, changeren, fluctueren, kenteren, keren, muteren, omslaan, overgaan, transformeren, variëren, verkeren, wijzigen, wisselen. aanpassen, bekeren, bijstellen, hervormen, modificeren, muteren, omvormen, omzetten, tornen, transformeren, verdraaien, verwisselen.

Hieraan zie je dat veranderen een werkwoord is. Als er iets, iemand, of een proces wijzigt raakt dat veel mensen. Dan is het totaal nutteloos als er maar èèn iemand veranderd. Iedereen moet dan in meer of mindere mate in beweging komen anders gaat het niet goed. Op het moment dat ik een nieuwe baas kreeg kon ik niet op dezelfde wijze blijven functioneren om elkaar te begrijpen en samen te kunnen werken. Ik moest meebewegen.

Maar let op, meebewegen is niet hetzelfde als aanpassen. Dat werkt enkel tegendraads. Dan ga je iets doen wat je eigenlijk niet wil. Dus jij, maar ook de ander, moet zich niet gaan aanpassen zonder dat je met elkaar daarover afspraken maakt. Pas dan kun je samen de toekomst tegemoet. Begrip voor het verleden, maar meebewegen richting de toekomst is het antwoord.

Pfoe..ik wordt wel erg moe van al die WERKwoorden: veranderen, meebewegen, aanpassen, communiceren. Ik denk dat ik maar weer eens gewoon een lekker avondje ga zingen.