Wat weet u van…

Wij kijken bij ons thuis regelmatig naar het quiz programma ‘De slimste mens’. Of je nu echt de slimste bent als je regelmatig wint weet ik niet. Het is soms ook gewoon geluk hebben.

Quizprogramma’s zijn tegenwoordig bijna alleen nog maar met bekende Nederlanders. Lingo is daar daar nog een uitzondering op maar je ziet niet vaak heel gelukkige gewone onbekende Nederlanders. Herinnert u zich nog Eèn van de Acht met de lopende band of de Berend Boudewijn quiz waarbij je een Stoel (jazeker een draaistoel) kon winnen. En kent u de chaotische Willem Ruisshow nog? Dit was trouwens een show waarbij het tv publiek al kon kennismaken met mooie musicalnummers waarin Willem Ruis zelf vaak de spil was. Over quizzen en De Slimste Mens gesproken: ‘wat weet u eigenlijk van het dorp Diemen?’

Diemen is ouder dan Amsterdam. Doordat ze in Amsterdam het 700 jarig bestaan gingen vieren, gingen ze in Diemen ook eens rekenen. Toen bleek dat we net een jaar te laat waren om Diemen 750 jaar te vieren. Toen hebben we maar Diemen 751 jaar gevierd. Ik heb er nog een tegeltje van als bewijs.

Op de plaats waar nu de sporthal staat, stond voorheen een muziektent. Een soort prieel waar muziekvoorstellingen in de openlucht gegeven kon worden. Volgens mij heeft de Diemer drumfanfare en de Diemer Harmonie daar wel opgetreden. Ik herinner me enkel dat rondom de muziektent een keer Spel zonder Grenzen gespeeld werd. Ik weet niet eens of dat voor TV was. Wel dat Dick Passchier het allemaal presenteerde.

Bij het voormalige winkelcentrum, de eerste versie (er zijn geloof ik 4 versies geweest met diverse verbouwingen) zijn ook leuke evenementen geweest. Zo heeft Farce Majeur er een keer opgetreden. U weet wel met Ted de Braak, de man met de snor. Zij namen de actualiteit op de hak met liedjes als ‘den Uyl zit in de olie’ en ‘Koeweit Koewei Koeweit, kiele kiele Koeweit…’ Maar hun meest beroemde lied was ‘het is uit het leven gegrepen..’. Bij de opening van het winkelcentrum is de toenmalige Burgemeester Tiedeman de lucht in gevlogen. Niet als van Speyck maar wel met een luchtballon. Nou dat was een spektakel hoor.

Het winkelcentrum was niet het enige wat gebouwd werd. Langs de Oudiemerlaan in Noord stonden allerlei boerderijen. Die moesten allemaal weg vanwege de nieuwbouw in Diemen Noord. Er zijn heel wat demonstraties en bezettingen geweest om dat proberen te voorkomen.

De snelweg liep vroeger dwars door Diemen heen, daar waar nu de tram loopt. De snelweg had wel stoplichten bij de bruggen maar dat voorkwam niet dat er veel verkeersongevallen gebeurden. Wist u trouwens dat Prins Bernhard op diezelfde snelweg in Diemen bijna verongelukt is? Vlak voor de grens met Amsterdam, vlak voor Hotel-restaurant de Kroon. Prins Bernhard is toen opgenomen in het Burgerziekenhuis aan de Lineausstraat. De snelweg ging vanuit Diemen verder richting Betondorp-Middenweg waar het een gewone straatweg werd. Later is de snelweg om Diemen heen gelegd en ontstond er een ringweg om Amsterdam heen.

De tram kwam pas veel later. Lijn 9 (nu lijn 19) was de eerste tram die over de stadsgrenzen van Amsterdam heen ging. We hadden inmiddels wel een treinstation gekregen. Het vermoeden was dat er niet veel mensen gebruik van zouden maken maar dat viel snel tegen, of juist mee. het tweede station in Diemen-Zuid is geopend door Koningin Beatrix. Zij stapte in de trein op Duivendrecht en stapte uit in Diemen-Zuid. Hiermee was het tweede station, met de eerste roltrap in Diemen, geopend.

Bijna 42 jaar geleden werd er in Diemen een operettevereniging opgericht. Weet u de naam van deze vereniging? Nee dat is natuurlijk flauw, maar ik ben benieuwd; Hoeveel vragen had u goed en bent u de ‘Slimste Mens?”