Zwarte Piet

Ik kom er plotseling achter dat het alweer juni is. We hebben het wat druk gehad met andere zaken maar we zouden bijna vergeten dat we wel op tijd met de Zwarte Pieten discussie moeten beginnen.

Nu ligt er wel een linkje met hetgeen er voor afschuwelijks gebeurt is in Amerika; Black lives matter. En ik moet u eerlijk zeggen dat ik ten aanzien van Zwarte Piet getrickerd werd door een bericht van Mark Rutte. Mark Rutte zult u zeggen, gaat hij het nu alweer hebben over Mark Rutte? De verkiezingen zijn zeker in aantocht? Maar nee, ik ben niet zo politiek bewust moet ik u eerlijk bekennen. Terugkijkend naar mijn kiesgemachtigde leeftijdsjaren denk ik dat ik lange tijd meer een D66 persoon was. Maar gezien onze levensstijl zal ik inderdaad wel als een meer VVD- type bestempeld worden. Ik weet zelfs dat er mensen zijn die ons als typische yuppen bestempelen. (in hoeverre je dat op onze leeftijd nog kunt zijn ha ha)

Ik ben niet erg politiek georiënteerd. Wat dat betreft ben ik meer een volger denk ik. De regering is gekozen door een meerderheid, dus die richting willen we op met z’n allen. Dat de oppositie dan juist roept dat het anders moet (maar vaak geen concrete tegenreacties heeft) is ook een vast gegeven. Te vaak heb ik gezien dat als zij dan aan de macht kwamen er eigenlijk niet veel veranderde.

Politiek wil volgens mij ook zeggen dat je handig met elkaar omgaat. Dus meebeweging in de richting van de mensen die je nodig hebt. Dat soort politieke spelletjes zie je in de regering, maar ook in je eigen gemeente, op je werk, binnen je gezin, ja zelfs binnen je eigen vereniging. Het is soms politiek slim om met de regisseur aan te pappen als je bepaalde belangen hebt. 🙂

Maar goed, terug naar Zwarte Piet en Mark Rutte. Ik ben het namelijk met Mark eens: Ik ben Zwarte Piet de laatste jaren ook anders gaan zien. Zwarte Piet is door niemand ooit gezien als iets racistisch. Het is altijd een kinderfeest geweest waarbij de uitleg was dat Zwarte Piet door de schoorsteen kwam en daarom zwart was. Terugkijkend naar ons verleden kan ik me voorstellen dat het niet slim is om dit te handhaven. Helaas is dit in de begintijd van de Zwarte Pieten discussie te fel ingezet en gebruikt om iedereen op andere gedachten te brengen.

Ik spreek hier met de woorden ’tè fel’, maar je kunt je ook afvragen of je het op een andere wijze ook onder de aandacht had weten te brengen en iets bereikt had. Mee eens dus om verandering te brengen in het Sinterklaas en Pietenfeest gebaseerd op voortschrijdend inzicht. Ik durf zelfs te stellen (maar dat is een gevaarlijke stelling en ik wordt graag door mensen gewezen op het tegendeel) dat discriminatie door vergelijking Zwarte Piet en mensen of kinderen hun zwarte huidskleur niet of nauwelijks heeft plaatsgevonden. Mijn vermoeden is (maar nogmaals ik heb als witte man erg makkelijk praten en hoor graag het tegendeel) dat de vergelijking Zwarte Piet en door mensen ervaren discriminerend gedrag ingezet wordt om de discussie te voeren. En daar heb ik moeite mee. Ik woon in Diemen, ingeklemd tussen de vele culturen in Amsterdam en Zuidoost. Ikzelf zat hier ook op school en heb nooit gezien, ondervonden of ervaren dat er er een verband zit tussen Zwarte Piet en discriminatie.

Discriminatie vindt wel plaats. Nog veel te veel anno 2020. Daar moeten we wat aan doen. Dat we anders hiernaar moeten kijken op basis van ons verleden, prima. We moeten ons bewuster worden van het verleden maar zonder elkaar schuldgevoelens aan te praten. Geen enkel persoon is verantwoordelijk voor het verleden. Het gaat erom dat we beseffen dat we een geschiedenis met elkaar delen. Als voorbeeld geef ik graag de beelden van de vele jongeren tijdens demonstraties in Nederland de afgelopen week. Zij zijn mondig. Zij zijn Nederlanders, Zij zijn wit, zwart en alles ertussenin. Zij weten dat zij ongelijkheid niet moeten accepteren.

Maar gebruik niet het kinderfeest als argument.