De Jantjes (2014)

Verhaal

De Jantjes – Dries, Manus en Toon – zijn drie onafscheidelijke vrienden uit de kleurrijke Amsterdamse Jordaan en in de buurt beter bekend als: de Dolle, de Schele en Blauwe Toon. Het stuk begint als de drie, na het vervullen van hun dienstplicht bij de marine, vol goede moed afzwaaien. Maar het leven als gewone burgers valt ze zwaar tegen. Het lukt ze niet om zich aan de maatschappij aan te passen en om werk te vinden. Zij raken in de problemen op het gebied van geld en van de liefde. Na de nodige feestjes, ruzies, een vechtpartij en een korte gevangenisstraf voor de Dolle, tekenen ze uit teleurstelling en geldnood voor het KNIL, het Koninklijke Nederlands-Indische Leger, om als koloniaal voor zes jaar te worden uitgezonden naar onze toenmalige kolonie Nederlands-Indie. Vlak voor hun vertrek lijkt het met de liefdes weliswaar weer goed te komen, maar dat kan niets meer veranderen aan hun verplichte vertrek naar de Oost. Uitgezwaaid door de buurt vertrekken zij vanaf de Oostelijke Handelskade in Amsterdam met het schip de Prinses Amalia.

Als de Jantjes tenslotte na zes loodzware jaren terugkeren naar Holland zijn zij niet meer met hun drieën en is hun blik op het leven en op de wereld voorgoed veranderd.
Maar in de oude vertrouwde Jordaan gaat het leven door alsof ze nooit zijn weg geweest.

DE JANTJES mag worden beschouwd als de eerste Nederlandse musical. Het stuk werd na de première in 1920 in bijna alle plaatsen van Nederland met ongekend succes vertoond en beleefde in de eerste twee jaar meer dan 2000 opvoeringen. Tussen 1920 en 2003 werd het steeds weer opnieuw door beroepsgezelschappen op het repertoire gezet. Nog in het theaterseizoen 1997-98 en 2013 werd De Jantjes in een productie van Joop van den Ende Theater-produkties met groot succes enkele honderden keren gespeeld in alle grote Nederlandse theaters. Bovendien is De Jantjes verrreweg het meest gespeelde stuk in het circuit van het Nederlandse amateurtoneel. Een unicum in de geschiedenis van ons nationale toneel.

algemeen

Componist
Louis DavidsMargie Morris

Teksten
Herman Bouber

Première
1922

Plaats van handeling
Amsterdam

Uitvoering door EDOG
vrijdag 21 en zaterdag 22 maart 2014