Gräfin Mariza (1999)

1999 flyerTerwijl Gravin Mariza zich elders amuseert en zich nauwelijks om haar landgoed bekommert, zorgt rentmeester Török voor alles. Zij hebben elkaar persoonlijk nooit ontmoet en Mariza weet ook niet dat zich achter deze naam Graaf Tassilo verbergt. Door een ongelukkige gebeurtenis heeft hij zijn landgoed moeten verpanden en zijn officierscarrière moeten opgeven. Hij vervult nu deze post om voor zijn zuster Lisa, die nog niets van de catastrofe weet, een bruidsschat te kunnen sparen. Tot verrassing van een ieder zal Mariza vandaag met haar gezelschap op het slot arriveren om er haar verloving te vieren met een zekere Kolomán Zsupán, een aan de Zigeunerbaron ontleende fantasiefiguur. Daarmee wil zij haar talrijke vereerders een rad voor de ogen draaien, De verlovingsaankondiging komt in alle kranten te staan, Tot Mariza’s ontsteltenis meldt zich Baron Kolomán Zsupán uit Varasdin aan en zij kan niets doen dan het spelletje met hem verder spelen. Bij het gezelschap van Mariza is ook Lisa, met wie Mariza enige tijd geleden vriendschap heeft gesloten. Lisa begrijpt niet wat tassilo hier onder de naam Török doet, maar vermoedt dat het een of ander galant avontuur betreft. Tassilo laat haar in die waan.

In het slot van Mariza, vier weken later.

Tassilo vervult nog steeds zijn betrekking en is over zijn oren verliefd op de charmante Mariza. Zsupán heeft weinig geluk bij zijn “verloofde” en zo ontwikkelt zich een tedere verhouding tussen hem en Lisa. Tassilo kan zich moeilijk in zijn positie schikken. Hij schrijft een vriend een brief, maar deze valt ingelukkig genoeg in de handen van Mariza, die de inhoud verkeerd uitlegt en Tassilo ervan verdenkt dat het hem om haar geld te doen is. Met een grote som geld geeft ze hem zijn ontslag. Niettegenstaande alles is Mariza razend jaloers als ze ziet hoe Tassilo Lisa omhelst, want van de familierelatie weet ze nog niets af.

De volgende dag.

Tassilo draagt nog enkele dingen aan Mariza over. Beiden zijn te trots voor een verzoening. Maar net als Tassilo wil weggaan, komt zijn tante, vorstin Cuddenstein als reddende engel. Om haar neef te helpen, heeft ze alle schulden betaald en zijn goederen kan hij weer onbelast in bezit nemen. Hoewel Tassilo eerder hulp geweigerd heeft, neemt hij nu deze maar al te graag aan. Nu kan hij als gelijke tegenover Mariza staan. En zo komt alles weer goed. Zsupán doet van harte afstand van zijn schijnverloofde, want Lisa heeft toegezegd hem naar Varasdin te zullen volgen.

Componist
Emmerich Kálmán

Teksten
Julius Brammer en Alfred Grünwald

Oorspronkelijke titel
Gräfin Mariza

Première
28 februari 1924, Theater an der Wien, Wenen

Plaats van handeling
Landgoed Gravin Mariza, Hongarije

Uitvoering door EDOG
12 en 13 maart 1999, Diemer Operette Theater (Sporthal), Diemen.

Rolverdeling
Gravin Mariza Hellen van Rooyen Vorst Dragomir Moritz Populescu Erik Damman
Baron Koloman Zsupán Edwin van Grasstek Graaf Tassilo Endrödy-Wittenburg Albert van Ommen
Lisa, zijn zuster Angelique Wardenier Karl Stephan Liebenberg Henk Schuurman
Vorstin Bozena Cuddenstein zu Chlumetz Leny Bruins Penizek, haar kamerdienaar Ab Nieuwolt
Ilca von Dambössy Marjolein Damman Tschekko (oude bediende van Mariza) Jan Rempt
Berko, jonge zigeuner Fred Gast Manja, jonge zigeunerin Paula van Rijsbergen
Kinderkoor muziekschool Diemen Beuazir, Milou, Ayla, Sanne, Patrick, Jesse
Productie
Regie Rinus Buys Repetitor Hein Franssen
Dirigent Rutger van Leyden Orkest Het Begeleidingsorkest
Decorbouw Kees Band, Arie Bervoets, Bert Bermon, Rinus Buys, Ab Nieuwolt, Jan Rempt, Gerard van Veen, Johan Vrijhoef, Henk de Wit
Bestuur
Voorzitter Marianne Stam Vice-voorzitter Marjolein Damman
Secretaris Dini Knies Penningmeester Riek Ellenberger
2de penningmeester Willy Visser Comissaris Jan Rempt