De Groothertogin van Gerolstein (2008)

2008 flyerHet piepkleine groothertogdom Gerolstein wordt geregeerd door generaal Bumm en barones Pück. De Groothertogin zelf was tot nu toe nog te jong om zich met staatszaken bezig te houden. Maar plotseling geeft zij de wens te kennen persoonlijk het leger te inspecteren. Bumm en Pück kunnen het haar niet uit het hoofd praten.

Tijdens de inspectie wordt zij verliefd op Fritz, een gewone soldaat. Bij een zitting van de krijgsraad waagt Fritz het kritiek uit te oefenen op het krijgsplan van generaal Bumm. Barones Pück wijst erop dat Fritz, als gewoon soldaat, geen spreekrecht heeft. Hierop verheft de Groothertogin soldaat Fritz in de adelstand en bevordert hem tot legeraanvoerder. Fritz weet de oorlog te winnen en wordt met roem overladen. De Groothertogin probeert nu zijn hart te winnen, tot groot ongenoegen van de officiële huwelijkskandidaat, prins Paul.

De avances van de Groothertogin blijven zonder gevolg, omdat Frits al verloofd is met het boerinnetje Wanda. Gekwetst besluit de Groothertogin zich aan te sluiten bij een door Paul, Pück en Bumm gesmede samenzwering die beoogt Frits te vermoorden. Dan echter wordt de Groothertogin opnieuw verliefd, dit keer op de knappe diplomaat Grog. Zij geeft opdracht Fritz niet te doden maar alleen te plagen. Dit gebeurt: zijn huwelijksnacht met Wanda wordt grondig vergald.

Aan het slot wil de Groothertogin zich binden aan Grog, maar die blijkt getrouwd te zijn en vader van vele kinderen. De Groothertogin besluit dan maar met prins Paul te trouwen, want als je niet kunt krijgen waar je van houdt, dan moet je maar houden van wat je krijgt. Fritz raakt zijn rangen en titels weer kwijt, maar dat deert hem niet: als hij zijn Wanda maar heeft. En Bumm en Pück behouden de macht.

Componist
Jacques Offenbach

Teksten
Henri Meilhac en Ludovic Halévy

Oorspronkelijke titel
La Grande-Duchesse de Gérolstein

Première
12 april 1867, Théâtre des Variétés, Parijs

Plaats van handeling
Groothertogdom Gerolstein, omstreeks 1720
1ste bedrijf: In een legerkamp;
2de bedrijf: Aan het hof van de Groothertogin;
3de bedrijf: In een slaapvertrek van het paleis van de Groothertogin;
4de bedrijf: In een legerkamp

Uitvoering door EDOG
14 en 15 maart 2008, Diemer Operette Theater (Sporthal), Diemen.

Rolverdeling
De Groothertogin Pauline van Eijk Wanda Loes Jongen
Fritz Mark Freen Prins Paul Edwin van Grasstek
Barones Pück Daphne ten Kroode Generaal Bumm Jan de Graaf
Adjudant Nepomuk Ben Putter Baron Grog Gerard Werkhoven
Productie
Regie Erik Damman Choreografie Desiree Rebel
Repetitor Rosite van der Woude Dirigent Rutger van Leyden
Orkest Utrechtsch Studenten Concert
Bestuur
Voorzitter Jannie Hofman Secretaris Julia Klarenbeek
Penningmeester Rens Tas Algemeen bestuurslid Linda Kooi
Algemeen bestuurslid Dini Knies