De Mikado (2007)

2007 flyerDe bruisende komedie De Mikado is een heerlijke satire op de absurditeiten van het strenge en traditionele Victoriaanse Engeland, maar verstopt in een exotisch Japans gewaad. Hoofdpersoon is Mi-ki, de zoon van de Mikado (keizer van Japan). Hij trekt, vermomd als zwervende zanger, door het land op zoek naar het meisje Njam-Njam. Een absurd verhaal vol kleurrijke, typisch “Engelse”, personages.

1ste bedrijf – Op de binnenplaats van het paleis van Ko-ko te Tiki-Mal

Edelen die het erg druk hebben met het verdrijven van de tijd, worden plotseling geconfronteerd met de als minstreel verklede zoon van Mikado, onder de naam Mi-ki. Mi-ki is aan Eng-Tang, een hofdame, uitgehuwelijkt. Omdat hij echter verliefd is op de lieftallige Njam-Njam, ontvlucht hij het hof. Hij weet weliswaar dat het meisje met haar voogd, de voormalige kleermaker Ko-ko, verloofd was, maar heeft ook vernomen dat deze ter dood veroordeeld is.

Tot zijn ontsteltenis verneemt Mi-ki echter dat Ko-ko gratie heeft gekregen en tot opperbeul van Tiki-Mal is benoemd. Ko-ko heeft van de Mikado opdracht gekregen er voor te zorgen dat er inderdaad iemand in Tiki-Mal wordt onthoofd, omdat hem dan het ambt van opperbeul ontnomen zal worden.

Zorgelijk raadpleegt Ko-ko Poe-Ha, minister van alle portefeuilles en zijn kamerheer, Ishi-ni-hiro. Wanneer Ko-ko hoort dat Mi-ki zich uit liefdesverdriet van het leven wil beroven, krijgt hij een idee: hij stelt Mi-ki voor om vier weken lang op zijn kosten een goed leventje te leiden en zich daarna te laten onthoofden. Mi-ki gaat op dat voorstel in op voorwaarde dat hij deze tijd met Njam-Njam getrouwd mag zijn. Omdat Ko-ko beslist een slachtoffer moet hebben stemt hij toe, hoewel hij weldra van Poe-Ha verneemt dat hij daardoor zelf nooit meer met Njam-Njam in het huwelijk zal kunnen treden. Volgens oud gebruik wordt de vrouw van een onthoofde man levend begraven!

Terwijl men bezig is de bruiloft voor te bereiden, verschijnt de jaloerse Eng-Tang en doet alle moeite om Mi-ki te ontmaskeren, Tevergeefs……

2de bedrijf – In de tuin van Ko-ko’s paleis

Njam-Njam wordt aangekleed voor de bruiloft. Mi-ki weet Njam-Njam’s zorgen om het duistere einde van het korte leven te verjagen. Onverwacht verschijnt de Mikado in Tiki-Mal. Hij informeert bij Ko-ko hoe de zaken ervoor staan. In het nauw gebracht vertelt Ko-ko dat hij een slachtoffer heeft onthoofd, niet wetende dat dat de zoon van de Mikado is.

Nu wil de Mikado zijn zoon zien, want Eng-Tang beweert dat hij in Tiki-Mal is. Ko-ko zit nu in een moeilijk parket, want wie de zoon van de Mikado ombrengt, wacht een gruwelijke dood. Maar…. Mi-ki leeft gelukkig nog!

Mi-ki is best bereid aan te tonen dat hij nog springlevend is, maar hij laat zich voorlopig nog niet zien. Hij adviseert Ko-ko stiekem zijn leven te redden door met Eng-Tang te trouwen, zodat van die kant voor hem geen gevaar meer te duchten is. Eng-Tang weerstaat zijn tedere aanzoek niet lang en laat zich met hem in de echt verbinden. Nu kan Mi-ki zich weer laten zien en stelt zijn vader, die allang blij is dat zijn zoon nog leeft, Njam-Njam als zijn vrouw voor.

En ze leefden nog lang en gelukkig!

Componist
Arthur Seymour Sullivan

Teksten
William Schwenck Gilbert

Oorspronkelijke titel
The Mikado (The Town of Tipitu)

Première
14 maart 1885, Savoy Theatre, Londen

Plaats van handeling
Tiki-mal, Japan

Uitvoering door EDOG
16 en 17 maart 2007, Diemer Operette Theater (Sporthal), Diemen.

Rolverdeling
De Mikado van Japan Jan de Graaf Mi-Ki Metsugitari, zoon van de Mikado Mark Freen
Ko-ko, Opperbeul van Tiki-Mal Edwin van Grasstek Poe-ha, minister van Alle Zaken Simon van Hoorn
Ishi-ni-hiro, kamerheer van Ko-ko Ben Putter Njam-njam Loes Jongen
Moyu Meishi Romane Schook Lo-li Daphne ten Kroode
Eng Tang, hofdame bij de Mikado Pauline van Eijk Duo Pick-Wick, theeschenkers Ab Nieuwolt en Nel Vos
Edelman Henk Schuurman
Productie
Regie Erik Damman Choreografie Tessa Vrijmoed
Repetitor Bartje Hillen Dirigent Rutger van Leyden
Orkest Utrechtsch Studenten Concert
Bestuur
Voorzitter Jannie Hofman Secretaris Dini Knies
Penningmeester Rens Tas Algemeen bestuurslid Julia Klarenbeek
Algemeen bestuurslid Linda Kooi