Die Czárdásfürstin (1993)

1993 flyer1ste bedrijf – In het “Orpheum”-theater in Boedapest

Voor de laatste maal treedt de gevierde zangeres Sylva Varescu op in het theater “Orpheum” in Budapest. Ze gaat een tournee maken door Amerika. Haar ontdekker, graf Boni Kancsianu, een echte vrouwenjager, geeft een afscheidssouper ter ere van haar. Boni is verliefd op haar. Hij komt echter geen stap verder, omdat Sylva verliefd is op de jonge Edwin von und zu Lippert-Weylersheim. Edwin beantwoordt haar liefde en zou graag met haar trouwen als er geen standsverschil zou zijn. Von Rohnsdorff, een luitenant en neef van Edwin, komt hem het bevel brengen, zich onmiddellijk bij zijn corpscommandant te melden. Hij weet wat dat betekent. Zijn vader wil hem namelijk dwingen met zijn nicht, gravin Stasi, te trouwen. Tot het uiterste gedreven, laat Edwin een notaris halen en laat door deze een akte opmaken waarin hij belooft Sylva binnen acht weken te trouwen. De zangeres ziet nu af van haar Amerikaanse tournee. Als Edwin weg is, laat Boni Sylva een aankondiging zien waarin de oude vorst, zonder medeweten van zijn zoon overigens, de verloving van Edwin met Stasi bekend maakt. Sylva meent nu dat Edwin haar bedrogen heeft en besluit toch naar Amerika te gaan.

2de bedrijf – In het paleis van vorst Von und zu Lippert-Wylersheim te Wenen

Sinds Sylva Edwin, om voor hem duistere reden, heeft verlaten, is hij in zich zelf gekeerd geraakt. Zijn verhouding met Stasi is belangrijk verbeterd en er wordt zelfs al over een huwelijk gesproken. Ter ere van de beide jongelui geeft de oude vorst een feest. Als gast komt ook Sylva opdagen, die juist haar tournee heeft beëindigd. In Amerika heeft zij door haar optreden de bijnaam van de ‘Czárdásfürstin’ gekregen. Sylva is in gezelschap van Boni, zogenaamd als zijn vrouw. Zij wil Edwin nog éénmaal zien. Als Edwin haar ontmoet, staat hij onmiddellijk weer in vuur en vlam. Hij vraagt Boni zich van Sylva te laten scheiden. Boni kan daarin gemakkelijk toestemmen en bovendien verliest hij op slag zijn hart aan Stasi. Alles lijkt nu in orde te zijn, maar Sylva wil niet door bedrog de vrouw van Edwin worden. Zij vertelt hem dat zij geen gravin is, omdat zij niet met Boni is getrouwd. Ze haalt de notariële akte tevoorschijn, waarin juist de laatste dag verstrijkt en verscheurt die voor de ogen van de aanwezigen. Zij geeft Edwin zijn ja-woord terug, want zij wil blijven die zij is, de ‘Czárdásfürstin’.

3de bedrijf – In een hotel in Wenen

Edwin is naar het hotel gegaan waar Sylva verblijft, gevolgd door zijn vader. De oude vorst maakt Boni verwijten over zijn verhouding met Stasi, maar zowel Boni als Stasi willen elkaar niet meer verliezen. Beiden proberen de trotse aristocraat te bewegen zijn toestemming tot het huwelijk tussen Sylva en Edwin te geven. Zij krijgen daarbij de onverwachte hulp van Fery. Hij doet enige pikante mededelingen over de vrouw van de vorst. De vorst staat als door bliksem getroffen. Hij kan nu niets anders doen dan Edwin en Sylva zijn zegen geven.

Componist
Emmerich Kálmán

Teksten
Leo Stein en B. Jenbach

Oorspronkelijke titel
Die Csárdásfürstin

Première
17 november 1915, Johan Strauß Theater, Wenen

Plaats van handeling
Boedapest en Wenen

Uitvoering door EDOG
12 en 13 maart 1993 , Diemer Operette Theater (Sporthal), Diemen.

Rolverdeling
Leopold Maria, vorst Von und zu Lippert-Weylersheim Henk Lakerveld Anhilde, zijn vrouw Gea Tas
Edwin Ronald, hun zoon Martin Buys Gravin Stasi, nicht van de vorst Annemarie van Wijngaarden
Sylva Varescu Marja Notmeier Graaf Boni Kancsianu Leo Post
Eugen von Rohndorff, eerste luitenant Edwin van Grasstek Fery von Kerekes Erik Damman
Mac Grave, ambassaderaad Fred Gast Gravin Tscheppe Carla Bout
Barones Elsner Anneke Barnhoorn Von Merö Theo Jansen
Von Vilhar Jan Rempt Juliska Marjolein Veenboer
Aranka Yvonne Post Cleo Thea van Grasstek
Rizzi Leny de Vries Selma Marja Eikelhof
Mia Mary Eikelhof Daisy Margreet Pauw
Vally Marja Brilleman-Veen Kish, notaris Ab Nieuwolt
Miska, oberkelner en majordomus Henk Schuurman Piccolo’s Ballet
Productie
Regie Rinus Buys Dirigent Paul Boeken
Orkest Amsterdams Promenade Orkest
Decorbouw Simon v.v. Horst, Piet Boogaard, Paul Eikelhof, Henk ten Have, Rens Tas, Jan Everts
Bestuur
Voorzitter Rens Tas Secretaris Iet van der Veen
Penningmeester An van Oostveen Commissaris Mary Eikelhof
Commissaris Dini Knies Commissaris Eric Rademaker
Commissaris Jan Rademaker