Eén Nacht in Venetië (1995)

1995 flyerDe geschiedenis speelt zich af in Venetië. Als de senatoren horen dat de hertog van Urbino voor het carnaval naar Venetië komen, zijn ze daar niet blij mee. De hertog staat namelijk bekend aas een Don Juan. Als de hertog de senatoren met hun echtgenoten uitnodigt voor een gemaskerd bal zijn de heren daar ook niet blij mee. Ze verzinnen dan ook allerlei smoezen om hun vrouwen niet in de buurt van de hertog te laten komen. Senator Delaque besluit zijn vrouw Barbara voor een paar dagen in een klooster op Murano, een van de kleine eilandjes van Venetië, onder te brengen. Maar de hertog heeft juist zijn oog op haar laten vallen. Delaque neemt Caramello, zijn lijfbarbier, in de arm.

Caramello ziet kans de gondelier Francesco, die Barbara naar Murano moet brengen, om te kopen. Hij neemt zijn plaats in en ontvoert op deze manier Barbara, tenminste dat denkt hij. Barbara voelt er namelijk niets voor om naar Murano te gaan. Daarom heeft zij Annina, een vissersmeisje, overgehaald haar plaats in te nemen. Caramello merkt tot zijn schrik, als hij in het paleis van de hertog is aangekomen, dat hij zijn eigen geliefde heeft ontvoerd. Hij kan niets anders doen dan Annina haar rol verder te laten spelen. Ze doet dit overigens uitstekend. Delaque wil bij de hertog in de gunst komen om zodoende de vacante post van rentmeester te verkrijgen. Daarom neemt hij, onwetend van de verwikkelingen rond Barbara en Annina, zijn kokkin Ciboletta mee en stelt deze als zijn vrouw Barbara voor. Annina licht de hertog in over dit bedrog. Zij is toch immers de echte Barbara!

Ciboletta stelt Delaque hevig teleur. In plaats van moeite te doen voor zijn post als rentmeester, vraagt ze allen maar een goede positie voor haar vriend Pappacoda, die kok is. De hertog vindt de beide dames zeer aantrekkelijk en arrangeert een souper met beide. Hij wordt daarbij angstvallig in de gaten gehouden door Caramello en Pappacoda. Delaque heeft zo langzamerhand het gevoel gekregen dat de zaak verkeerd loopt en oordeelt het raadzamer de echte Barbara uit Murano te halen. De hertog wordt door Pappacoda en Ciboletta op de hoogte gebracht van het bedrog van Annina. Hij geert toe achter het net gevist te hebben. Delaque krijgt echter ook de kous op de kop. De hertog benoemt hem niet hem maar Caramello tot zijn rentmeester. Op die manier blijft Annina tenminste in zijn buurt en wat in het vat zit….

Componist
Johan Strauss jr.

Teksten
F. Zell en Richard Genée

Oorspronkelijke titel
Eine Nacht in Venedig

Première
3 oktober 1883, Neues Friedrich Wilhelm Städtisches Theater, Berlijn

Plaats van handeling
Venetië, Italië

Uitvoering door EDOG
17 en 18 maart 1995, Diemer Operette Theater (Sporthal), Diemen.

Rolverdeling
Guido, hertog van Urbino Roel Beutick Bartholomeo Delaque, senator van Venetië Henk Lakerveld
Giorgio Testaccio, senator van Venetië Ab Nieuwolt Stefano Barbaruccio, senator van Venetië Henk Schuurman
Barbara, vrouw van Delaque Mary Eikelhof Constancia, vrouw van Testaccio Marja Eikelhof
Agricola, vrouw van Barbaruccio Gea Tas Annina, vissersmeisje, pleegzusje van Barbara Hellen van Rooijen
Caramello, barbier van de Hertog Martin Buys Pappacoda, macaronikok Leo Post
Ciboletta, keukenmeisje van Delaque Anneke van der Kolck Enrico, bediende van de Hertog Edwin van Grasstek
Balbi Jaap Priem
Productie
Regie Rinus Buys Repetitor
Dirigent Paul Boeken Orkest Amsterdams Begeleidings Ensemble
Decorbouw Jan van Grasstek, Rinus Buys, Rens Tas, Mike Buys, Ab Nieuwolt, Jaap Riem, Jan Everts
Bestuur
Voorzitter An van Oostveen Secretaris Eric Rademaker
Penningmeester Kees Damman Commissaris Gina van Waard
Commissaris Dini Knies Commissaris Marianne Stam